Păreri Grădinamax legate de folosirea mulciului în grădină toamna

[ad_1]

Dacă până acum nu ai utilizat mulci în grădina ta, fie că vorbim de legume, fructe sau flori, este momentul potrivit să adopți o astfel de practică. De ce este mulciul atât de important pentru grădină? În rândurile ce urmează găsești o serie de păreri de la Grădinamax legate de acest aspect. Cu siguranță vei înțelege cum te ajută acesta să ai plante mai frumoase și o grădină mai aspectuoasă.

Partea bună, legat de folosirea mulciului, e că toamna este indicat să adaugi mulci în jurul plantelor. Nu doar că le va proteja de frig (în special dacă plantezi noi plante din toamnă), ci va îmbunătăți și calitatea solului. Așadar, descoperă avantajele mulciului și profită de această componentă pentru o grădină de succes.

  • Mulciul previne eroziunea solului

Atât toamna, cât și primăvara, ploile pot fi destul de abundente. Acest lucru e benefic pentru plante, oferind apa de care au nevoie. Dar, ploaia are o acțiune destul de agresivă la nivelul solului. Încetul cu încetul apa va spăla solul prin acțiunea sa, ducând la porțiuni unde solul va părea decopertat și denivelat. 

Când așezi un strat de mulci pe sol, acesta va preveni acțiunea apei, reducând eroziunea, și va păstra un nivel bun de umiditate în sol. Așadar, mulciul ajută și la prevenirea evaporarii apei într-un ritm alert, lucru ce se întâmplă în zilele senine, când soarele ne oferă din plin razele sale.

  • Izolează rădăcinile plantelor

Mulciul acționează ca o pătură protectoare când vine vorba de rădăcinile plantelor. Le ține în siguranță atât din calea frigului și înghețului, cât și a căldurii extreme din timpul verii. Din acest motiv, grădinarii aplică mulci în primăvară, pentru a menține răcoare la nivelul solului, dar și toamna, pentru a proteja plantele de frig. 

Dacă ai plantat pomi și plante în toamna aceasta, sau urmează să faci asta, un strat de mulci va ajuta mult tânăra plantă. Rădăcinile ei nu vor suferi din cauza temperaturilor extreme, ceea ce le va ajuta să se dezvolte în voie, oferind un start mai bun plantei în primăvara următoare.

  • Ține buruienile sub control

Dacă vrei sa scapi de povara smulgerii buruienilor, mulciul te va ajuta în acest sens. Pentru că stratul de mulci (aplicat cu o grosime de 5-6 centimetri) împiedică lumina soarelui să ajungă la sol, prea puține buruieni vor ajunge să vadă lumina zilei. Cu ajutorul acestuia, vei avea mult mai puține buruieni, atât între legume, cât și între straturile de flori. 

  • Introduce nutrienți în sol

Mulciul este compus din materiale organice, precum frunze, resturi vegetale, scoarță de copac, paie. Poți obține mulci din orice ai la îndemână. Doar ai grijă să nu adaugi la mulci buruieni ce pot avea semințe. Acestea vor ajunge pe sol și se vor înmulți în timp. 

Pentru că vorbim de materiale organice, mulciul se va descompune încet (deci nu va rezista mai mult de câteva luni la suprafața solului). Când se întâmplă asta, solul se va îmbogăți cu nutrienți esențiali pentru orice tip de plantă. Dar, din acest motiv ar trebui să alegi cu grijă ce mulci folosești, pentru a oferi materii de calitate plantelor tale.

După cum observi, mulciul vine cu o grămadă de beneficii. Cu toate astea, trebuie să îl aplici la timpul potrivit. Primăvara devreme și vara târziu ar fi cele mai bune momente pentru aplicarea mulciului, din moment ce solul este încă suficient de umed. Dar, se poate aplica și toamna, înainte ca iarna să se instaleze, pentru a-ți proteja plantele de frig. După îndepărtarea buruienilor și afânarea solului, adaugă un strat generos de mulci. 

Cu siguranță aceste păreri Grădinamax vor face ca grădina ta să arate mult mai îngrijită, indiferent de anotimp, iar plantele să fie mult mai sănătoase.

[ad_2]

Source link

Recomandari

Util