Otelul, un material de constructie cu multe avantaje

Otelul este un material versatil, care poate fi utilizat in diferite etape ale constructiei. Puternic, durabil, 100% reciclabil, acesta simplifica foarte mult punerea in aplicare si face posibila respectarea celor mai stricte cerinte de rezistenta termica, fonica si antiseismica.

In tehnologia constructiilor, otelul este furnizat sub forma de elemente gata de utilizare, adesea in combinatie cu alte materiale. Modularitatea si flexibilitatea sa il fac o parte esentiala a constructiilor moderne. Otelul este, de asemenea, utilizat pentru fabricarea de unelte, atat manuale, cat si motorizate, precum si de echipamente de santier: cofraje, scari, schele, schele, proptele, etc.

Otel structural, de la fundatii la acoperisuri

Grinzile, grinzile si alte sectiuni din otel galvanizat sunt elementele de structura ale constructiilor metalice. In cazul cladirilor traditionale, armatura este necesara pentru a consolida elementele structurale realizate din beton armat sau din elemente mici de zidarie (caramida, blocuri de ciment, beton celular etc.). Fara aceasta, constructia nu ar fi capabila sa reziste mult timp la solicitarile fizice la care este supusa. Prefabricate sau realizate pe santier, aceste armaturi (numite si armaturi de rezistenta) sunt ca un schelet. Acestea unesc diferitele parti ale structurii portante si indeplinesc cerinte precise in ceea ce priveste aspectul, dimensiunile, calitatile otelului etc., precum si rezistenta seismica.

Astfel, fundatiile de suprafata ale caselor sunt consolidate prin fundatii (continue) sau izolate, in functie de caracteristicile acestora. Planseele si placile de beton sunt armate cu plasa sudata, peretii portanti si perimetrul deschiderilor cu legaturi orizontale, verticale sau inclinate. Printre alte aplicatii structurale, otelul reprezinta componenta de baza a planseelor uscate cu placi nervurate sau a planseelor colaborative (cu tavi si placa de beton).

Otelul ca material de finisare

Otelul este un material extrem de creativ si poate fi folosit pentru a fabrica toate tipurile de tamplarie in toate stilurile posibile. Aceste ferestre, usi, scari, balustrade etc. beneficiaza de o longevitate exceptionala datorita proceselor de finisare rezistente la coroziune: galvanizare, otel inoxidabil, acoperire cu pulbere etc. Otelul este din ce in ce mai mult utilizat pentru acoperisuri si invelitori. In mod similar, este cel mai frecvent material de incadrare pentru peretii despartitori si captuselile izolate, atat in cazul renovarilor, cat si al constructiilor noi. 

De remarcat

Otelul ofera o mare libertate arhitecturala. Rezistenta sa mecanica face posibila proiectarea de cadre usoare si economice, cu deschideri lungi si suprafete vitrate mari, care permit un aport maxim de lumina naturala si un castig de caldura solara liber.

Avantajele tablei de otel in industria constructiilor si a constructiilor

In magazinul nostru online veti gasi diferite tipuri de tabla de otel. Fiecare tip de tabla are o utilizare specifica: tabla pentru porti, tabla pentru garduri, cazane, mobilier etc. Pentru lucrarile. de interior si exterior, alegeti produse de calitate si optati pentru plasa sudata la Materiale Constructii Ploiesti de otel. Tabla este un material de constructie foarte popular. Are multe utilizari si este utilizat pe scara larga in constructii. Cea mai frecventa utilizare a tablei de otel este fabricarea diferitelor structuri, cum ar fi usile, ferestrele si alte obiecte care pot fi gasite in cladiri sau case.

 O structura de otel este intrinsec mai usoara decat o structura de beton echivalenta datorita rezistentei si rigiditatii mai mari a otelului. Odata cu usurinta, o sarcina redusa pe fundatii, prin urmare, fundatii mai mici si o capacitate de a functiona mai bine pentru anumite conditii de sol. Reducerea greutatii permite adaptarea pe structurile existente pentru extindere sau renovare. Adaugarea de etaje suplimentare la structurile existente este un exemplu comun.

Versatilitatea otelului ofera arhitectilor libertatea de a-si realiza cele mai ambitioase viziuni. Combinand forma si functia, otelul poate acoperi distante incredibile si ofera suplete si rafinament pentru a crea ceea ce poate fi descris doar ca „sculptura din otel”.

Arhitectii vor aprecia oportunitatile de exprimare arhitecturala oferite de otel, cum ar fi:

  • expresie clara a functiei posibila de structura din otel expusa la exterior
  • utilizarea elementelor tubulare pentru a oferi un design eficient cu elemente subtiri din punct de vedere estetic
  • flexibilitatea deschiderilor in membri, care poate fi folosita pentru a accentua „usurinta” sau pentru a gazdui servicii
  • formarea usoara a elementelor curbate
  • eficienta structurala a elementelor de tensionare, in special pentru incinte cu deschidere lunga
  • capacitatea de a proiecta conexiuni ca „declaratii arhitecturale” cu detalii rafinate
  • flexibilitate in gestionarea rezistentei la foc a otelului expus, utilizand acoperiri intumescente, umplutura de beton sau umplere cu apa (a sectiunilor tubulare)
  • efect vizual posibil prin culoarea si finisarea otelului de acoperire, prin vopsire, galvanizare sau alte finisaje brevetate.

Avand in vedere ca otelul este asamblat la fata locului, de obicei cu conexiuni cu suruburi, este usor sa reconfigurati elementele din otel pentru a se potrivi adaptarii cladirii sau structurii la diferite scopuri. Liniile clare de transfer de sarcina permit consolidarea si adaptarea prin sudare simpla la fata locului. Greutatea redusa permite etaje suplimentare sau extinderi pe cladirile existente. Intinderile mari faciliteaza reutilizarea ulterioara a spatiilor interioare fara modificari structurale minime sau fara modificari.

Recomandari

Util