De ce sa folositi o folie de solar?
Pelicula de solar, ajuta la controlul buruienilor si la reducerea cerintelor de udare prin minimizarea evaporarii. Se instaleaza cu usurinta pe parcelele de cultivare, inainte de plantarea culturilor. Relativ ieftin, este conceput pentru diverse plante.
Acesta poate fi utilizat in diverse scopuri, cum ar fi cresterea dezvoltarii arbustilor, a plantelor perene, a gardurilor vii sau a legumelor. Folia poate fi gasita pe www.regalfermierul.ro.
In functie de greutatea sa, aduce mai multe beneficii plantelor. Tratata impotriva razelor ultraviolete, pelicula de solar capteaza caldura soarelui si o difuzeaza in sol. Astfel, temperatura ramane constanta pe tot parcursul zilei si al noptii. In plus, este conceput pentru a rezista in toate circumstantele, chiar si la ploi abundente sau caldura extrema. In cele din urma, mai ales daca cultivati legume si fructe, tesatura le impiedica sa intre in contact cu solul si sa se murdareasca.
Unele huse tesute sunt fabricate special pentru o anumita utilizare. Pentru a facilita plasarea semintelor de legume, exista folii cu gauri pretaiate. In acest fel, nu trebuie sa calculati spatiul necesar intre fiecare plantare. Cu toate acestea, aveti grija la numarul de gauri, la diametrul lor si la spatiul dintre ele. Unele plante au nevoie de mai mult spatiu pentru a creste in mod corespunzator, asa ca ar trebui sa alegeti o folie potrivita cu putine gauri pretaiate.
Culoarea sa
De cele mai multe ori in culori neutre (maro, verde sau negru), folia de este din ce in ce mai des disponibila si in alte culori. O adevarata inovatie pentru eficienta sa sporita, folia colorata de mulci stimuleaza cresterea fructelor si legumelor.
Culorile calde, cum ar fi rosul, sunt deosebit de potrivite pentru cultivarea rosiilor sau a capsunilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca culoarea reflecta spectrul de lumina si influenteaza aspectul si gustul fructului, care va fi mai dulce.
Pentru un aspect mai estetic, va puteti acoperi tesatura colorata cu rumegus. De asemenea, se poate folosi o folie de mulci maro, deoarece ofera un aspect mai natural si se integreaza usor in peisaj.
Tipul foliei
Fie ca doriti sa acoperiti legume, arbustii sau straturile de flori, este necesar sa alegeti solutia potrivita pentru nevoile dumneavoastra. Pentru a face acest lucru, trebuie mai intai sa definiti ce tip de film doriti, intre sintetic si organic.
Folia de solar sintetica este cunoscuta pentru proprietatile sale de suprimare a buruienilor si este fabricata din polipropilena. Acestea sunt cele mai populare huse, datorita duratei lor lungi de viata si rezistentei. Odata instalate, acestea pot ramane la locul lor timp de peste 15 ani, fara riscul de deteriorare in timp.
Tesaturile organice sau biodegradabile trebuie inlocuite, deoarece se descompun in cativa ani. Fabricat din materiale naturale (nuca de cocos, iuta, sisal), nu este doar ecologic. Intr-adevar, descompunerea sa imbunatateste structura si drenajul solului. Cu toate acestea, nu este recomandat pentru plantele cu crestere lenta. Cu o durata de viata mai scurta decat o tesatura sintetica, risca sa se dezintegreze mai repede decat cresc plantele, obligandu-va sa puneti urgent o alta.
Ce este clorofila si cum isi modifica proprietatile?
Exista de fapt mai multe tipuri de clorofila , dar toate plantele terestre contin clorofila a si b. Aceste 2 tipuri de clorofila sunt identice ca compozitie in afara de un lant lateral, compus dintr-un -CH3 in clorofila a, in timp ce in clorofila b este -CHO. Ambele constau dintr-o retea foarte stabila de legaturi simple si duble alternative, o structura care permite orbitalilor sa se delocalizeze, facandu-i fotoreceptori excelenti. Polienele delocalizate au benzi de absorbtie foarte puternice in spectrul luminii vizibile, ceea ce le face ideale pentru absorbtia energiei solare.
Molecula de clorofila este foarte eficienta in absorbtia luminii solare , dar pentru a sintetiza carbohidratii cel mai eficient, trebuie sa fie atasata de coloana vertebrala a unei proteine complexe. Aceasta proteina asigura exact orientarea necesara a moleculelor de clorofila, mentinandu-le in pozitia optima care le permite sa reactioneze eficient cu moleculele de CO2 si H2O din apropiere. Aceasta proteina fotoreceptora bacteriana formeaza coloana vertebrala pentru o serie de molecule de clorofila.
Structura de baza observata in molecula de clorofila apare intr-un numar de molecule care ajuta la reactiile biochimice de oxidare-reducere, deoarece este ideala pentru a promova transferul de electroni. Hemul consta dintr-o porfirina asemanatoare cu cea din clorofila, cu un ion de fier (II) in centru. Hema este rosu aprins, pigmentul care caracterizeaza sangele rosu. In globulele rosii ale vertebratelor, hemul este legat de proteine pentru a forma hemoglobina.
Oxigenul intra in sange in plamani, branhii sau alte suprafete respiratorii si se combina cu hemoglobina. Acest oxigen este transportat in tot corpul organismului in fluxul sanguin si eliberat in tesuturi. Hemoglobina din celulele musculare este cunoscuta sub numele de mioglobina, o forma care permite organismului sa stocheze oxigen ca sursa de electroni, gata pentru reactiile de oxidare-reducere care elibereaza energie.
Pigmenti comerciali
Clorofila este un pigment care provoaca o culoare verde. Clorofila ca colorant verde a fost folosita comercial in alimente procesate, pasta de dinti, sapunuri si produse cosmetice. Pigmentii comerciali cu structuri similare cu clorofilei au fost produsi intr-o gama de culori.
In unele, porfirina este modificata, de exemplu prin inlocuirea atomilor de clor cu atomi de hidrogen. In altele, pot fi prezenti diferiti ioni de metal. Ftalocianina este un pigment albastru stralucitor popular cu un ion de cupru in cen