Cum au aparut becurile LED?
China a impulsionat cercetarea si dezvoltarea LED-urilor in 1995 si a demonstrat primul sau brad de Craciun cu LED-uri in 1998. Noua aplicatie a tehnologiei LED a devenit apoi raspandita la inceputul secolului 21 de catre SUA (Cree) si Japonia (Nichia, Panasonic si Toshiba) si apoi incepand din 2004 de catre Coreea si China (Samsung, Kingsun, Solstice, Hoyol si altii).
In SUA, Legea privind Independenta si Securitatea Energetica (EISA) din 2007 a autorizat Departamentul Energiei (DOE) sa infiinteze competitia Bright Tomorrow Lighting Prize, cunoscuta sub numele de „Premiul L”, primul concurs tehnologic sponsorizat de guvern.
Conceput pentru a provoca industria sa dezvolte inlocuitori pentru lampi cu incandescenta de 60 W si lampi cu halogen PAR 38. Legislatia EISA a stabilit cerintele de baza si sumele premiilor pentru fiecare dintre cele doua categorii de concurs si a autorizat premii in bani de pana la 20 milioane USD.
Competitia a inclus si posibilitatea castigatorilor de a obtine acorduri federale de cumparare, programe de utilitati si alte stimulente. In mai 2008, au anuntat detalii despre competitie si cerinte tehnice pentru fiecare categorie. Produsele de iluminat care indeplinesc cerintele concurentei ar putea folosi doar 17% din energia utilizata de majoritatea lampilor cu incandescenta utilizate in prezent.
In acelasi an, DOE a lansat si programul Energy Star pentru produse de iluminat cu stare solida. Legislatia EISA a autorizat, de asemenea, un program suplimentar L Prize pentru dezvoltarea unei noi „Lampi secolului XXI”. Acum poti cumpara LED Electrice Constructiila preturi foarte avanatajoase.
Philips Lighting a incetat cercetarile privind fluorescentele compacte in 2008 si a inceput sa aloce cea mai mare parte a bugetului sau de cercetare si dezvoltare pentru iluminatul cu stare solida. La 24 septembrie 2009, Philips Lighting North America a devenit primul care a prezentat lampi din aceasta categorie pentru a inlocui becul standard de 60 W A-19 „Edison screw fixture” cu un design bazat pe „AmbientLED”. La 3 august 2011, DOE a acordat premiul la categoria de inlocuire de 60 W unei lampi LED Philips dupa 18 luni de teste ample.
Primele lampi cu LED-uri variau foarte mult ca cromaticitate fata de lampile incandescente pe care le inlocuiau. A fost dezvoltat un standard, ANSI C78.377-2008, care a specificat gamele de culori recomandate pentru produsele de iluminat in stare solida care utilizeaza LED-uri alb rece pana la cald cu diferite temperaturi de culoare corelate.
In iunie 2008, NIST a anuntat primele doua standarde pentru iluminatul in stare solida din Statele Unite. Aceste standarde detaliaza specificatiile de performanta pentru sursele de lumina LED si prescriu metode de testare pentru produsele de iluminat cu stare solida.
Tot in 2008, in Statele Unite si Canada, programul Energy Star a inceput sa eticheteze lampile care indeplinesc un set de standarde pentru timpul de pornire, speranta de viata, culoarea si consistenta performantei. Intentia programului este de a reduce preocuparile consumatorilor din cauza calitatii variabile a produselor, oferind transparenta si standarde pentru etichetarea si utilizarea produselor disponibile pe piata.
Becurile certificate Energy Star sunt o resursa pentru gasirea si compararea lampilor calificate Energy Star. Un program similar in Regatul Unit (condus de Energy Saving Trust) a fost lansat pentru a identifica produsele de iluminat care respecta regulile de conservare a energiei si performanta. Ushio a lansat prima lampa cu LED-uri in 2008. Philips a lansat prima sa lampa LED in 2009, urmata de prima lampa LED echivalenta de 60 W din lume in 2010, si o versiune echivalenta cu 75 de wati in 2011.
Societatea de Inginerie a Iluminarii din America de Nord (IESNA) a publicat in 2008 un standard documentar LM-79, care descrie metodele de testare a produselor de iluminat in stare solida pentru puterea luminoasa (lumeni), eficacitatea (lumeni pe watt) si cromaticitate.
Incepand cu 2016, in opinia lui Noah Horowitz de la Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale, noile standarde propuse de Departamentul de Energie al Statelor Unite ar insemna probabil ca majoritatea becurilor utilizate in viitor ar fi LED.
Pana in 2019, consumul de energie electrica in Statele Unite a scazut timp de cel putin cinci ani consecutivi, in parte din cauza consumatorilor de electricitate din SUA care au inlocuit becurile cu incandescenta cu LED-uri datorita eficientei energetice si a performantei ridicate.
In 2008, Sentry Equipment Corporation din Oconomowoc, Wisconsin, SUA, a putut sa-si lumineze interiorul si exteriorul noii fabrici aproape exclusiv cu LED-uri.
Costul initial a fost de trei ori mai mare decat un amestec traditional de lampi cu incandescenta si fluorescente, dar costul suplimentar a fost recuperat in doi ani prin economii de energie electrica, iar lampile nu ar trebui sa fie inlocuite timp de 20 de ani. In 2009, biroul Manapakkam, Chennai, al companiei IT din India, iGate, a cheltuit 3.700.000 INR (80.000 USD) pentru a ilumina 57.000 sq ft (5.300 m 2) de spatiu de birou cu LED-uri. Firma se astepta ca noul iluminat sa se achite singur in 5 ani.