Depozitarea marfurilor- depozite si boxe de depozitare

Depozitarea consta in plasarea marfurilor in zona de depozitare destinata depozitarii si conservarii. Le vom organiza in functie de: modul de amplasare a produselor si utilizarea spatiului disponibil.

Modalitati de plasare a marfii- iata care sunt cele mai bune solutii in functie de ce ne dorim

Metodele de depozitare care se bazeaza pe plasarea marfurilor sunt:

 • Depozitare ordonata. Se compune in acordarea unui loc pentru fiecare produs; Spatiile sunt structurate astfel incat sa poata fi amplasate un singur tip de marfa in fiecare locatie. Depozitarea ordonata are avantajul de a facilita manipularea, controlul si numararea stocurilor; Dar nu ofera flexibilitate si impiedica umplerea completa a depozitului. Dezavantajul acestei metode este ca nu exista o utilizare optima a depozitului; Desi din motive sezoniere exista posibilitatea de a stoca diferite produse in acelasi spatiu. De exemplu, aceeasi locatie intr-o perioada a anului este destinata depozitarii cartofilor si intr-un alt sezon pentru portocale. Poti vedea aici un spatiu depozitare de inchiriat pentru tine.

Depozitare dezordonata sau haotica. Bunurile sunt plasate in locurile existente pe masura ce sunt primite, fara a participa la nici o comanda specifica, pur si simplu la necesitatea de a stoca produsul. Faptul de a nu atribui un anumit loc fiecarui produs permite umplerea depozitului la maxim; Pentru aceasta, zonele trebuie sa permita o flexibilitate maxima, adica sa aiba dimensiunile adecvate pentru a le utiliza cu oricare dintre produsele primite in depozit. Dezavantajul acestei metode este de a mentine controlul stocurilor, deoarece face dificila numararea atunci cand trebuie facut inventarul produselor stocate.

Depozitare in functie de spatiu

 • Unul dintre principalele obiective ale logisticii este de a realiza o utilizare optima a spatiului disponibil pentru depozitare. Pentru a face acest lucru, parametrii care o definesc, adica suprafata si volumul, trebuie analizati in prealabil.
 • Zona de depozitare este cea destinataexclusiv depozitarii marfurilor; Se masoara in metri patrati si se obtine prin scaderea din totalul suprafetelor construite a suprafetelor destinate receptiei, ambalarii si expedierii. Odata ce suprafata este obtinuta si cantitatea de bunuri pe care trebuie sa o stocam este cunoscuta, sunt analizate posibilele metode de distributie care optimizeaza spatiul.

Depozitarea bazata pe optimizarea suprafetei/spatiului foloseste practic doua sisteme sau metode:

 1. Depozitarea fara culoar se realizeaza, de obicei, prin formarea de blocuri de produse stivuite cu sau fara palet sau platforma de sprijin, astfel incat sa nu existe spatiu pierdut intre ele. Atunci cand sunt depozitate intr-un bloc compact, fara culoar si cu bunuri complet obisnuite, rata de optimizare a spatiului este de 100%, indiferent daca produsele sunt plasate pe paleti de sprijin sau direct unul peste celalalt.
 2. Depozitarea cu un  culoar consta in stivuirea marfurilor pe paleti, plasarea unuia deasupra celuilalt, dar lasand intre doua sarcini unitare un culoar de separare sau de acces a carui latime depinde de mediul utilizat pentru stivuire. In acest caz, rata de optimizare a spatiului este putin peste 30%, deoarece depinde de latimea coridoarelor si a acceselor necesare pentru mijloacele de manipulare.

Sfaturi si mtode pentru depozitarea ciupercilor

Metoda de depozitare a ciupercilor: Recipient original

 • Alterarea: 50% din ciuperci
 • Evaluare: 3/10

Despre aceasta metoda: Pachetul de ciuperci a mers direct din geanta mea de bacanie pe raftul din mijloc din frigider. Am lasat ciupercile in pace timp de 10 zile, verificand doar recipientul vizual la fiecare doua zile. 

Rezultate: In ziua 10, ciupercile aratau exact ca atunci cand le-am adus acasa de la magazin. Erau inca albi, fara nicio decolorare vizibila. In interiorul recipientului s-au format niste picaturi de apa, motiv pentru care, probabil, patru dintre ciuperci aveau un strat subtire de slime si una dintre ciuperci avea mucegai pe el. Era si un usor miros.

Aprecierea mea: Am fost dezamagit pentru ca aceasta este (sau a fost) metoda mea de depozitare. Anterior nu am avut probleme cu ciupercile sa se deterioreze, atata timp cat le folosesc inainte de cinci zile. Cred ca aceasta metoda este inca buna pentru o stocare mai scurta – si este cu siguranta cea mai usoara metoda.

Metoda de depozitare a ciupercilor: castron cu prosoape de hartie

 • Alterarea: 40% din ciuperci
 • Evaluare: 6/10

Despre aceasta metoda: am captusit un castron mare de sticla cu prosoape de hartie, am intins ciupercile si le-am acoperit cu un alt strat de prosoape de hartie. Spre deosebire de vasul care era acoperit de folie de plastic, cu acesta am putut verifica zilnic prospetimea ciupercilor. In primele cinci zile, au ramas uscate si proaspete.

Rezultate: La sfarsitul a 10 zile, doua dintre ciuperci aveau o pelicula putin moale si jumatate dintre ciuperci au dezvoltat pete intunecate. Prosoapele de hartie au ramas uscate.

Aprecierea mea: este o imbunatatire semnificativa fata de versiunile din plastic, dar nimeni nu vrea ciuperci slimy – chiar daca slime este minor. S-ar putea sa fiu prea precaut, dar nu as manca ciupercile ramase, desi pareau OK.

Metoda de depozitare a ciupercilor: punga de hartie

 • Alterarea: 40% din ciuperci
 • Evaluare: 6/10

Despre aceasta metoda: Aceasta a fost metoda preferata de scriitorul culinar Harold McGee in cartea sa fundamentala de stiinte culinare, On Food and Cooking . Pur si simplu am transferat ciupercile din recipientul lor original intr-o punga de hartie maro si am pus-o la frigider.

Rezultate: Toate ciupercile au fost uscate si usor sifonate. Patru dintre ciuperci aveau pete intunecate. Nu era niciun miros perceptibil.

Aprecierea mea: punga de hartie maro a tinut umezeala la distanta, desi petele intunecate erau putin ingrijoratoare. Am ajuns sa arunc ciupercile cu petele intunecate si sa gatesc restul ciupercilor. Potrivit lui Cook’s Illustrated , ciupercile mai vechi sunt perfect de mancat. De fapt, ghidul lor pentru ciuperci noteaza ca „ciupercile cu aspect obosit se laudau cu o aroma mai profunda, mai pamanteasca si mai ciuperca decat mostrele fara pata”. Si am gasit ca evaluarea lor este adevarata – aceste ciuperci ridate aveau o aroma profunda care mi-a amintit oarecum de aroma concentrata a ciupercilor uscate.

Recomandari

Util