Ciresul japonez si traditii din orient
Ciresul japonez este un arbore cu frunze caduce originar din Orient. Acesta atinge o inaltime maxima de 12-15 metri, iar trunchiul sau este lat si robust, cu scoarta maro inchis. Frunzele sunt usor ovale, cu un apex ingust si margine dintata, de culoare verde inchis sau verde stralucitor la frunzele tinere. Inflorirea are loc primavara, iar florile de dimensiuni medii sunt abundente si de culoare roz stralucitor, uneori albicioase. Cele mai comune flori au cinci petale, dar exista mai multe soiuri si rase cu zece sau mai multe petale. Fructele sunt cirese mici, de culoare rosie-violeta, dulci si rareori depasesc 2-3 centimetri in diametru. In Occident este inca o specie neobisnuita, dar in Est (China, Coreea si Japonia) este un arbore tipic. In Japonia, este un element cultural important, fiind numit copacul national si existand un festival traditional milenar care ii este dedicat.
Festivalul japonez al florilor de cires
Floarea de cires japonez Royal din Japonia, hanami este obiceiul traditional de a observa inflorirea ciresilor primavara. Termenul este format din cuvantul „hana”, care inseamna floare, in timp ce „mi” inseamna a vedea. Desi termenul poate fi interpretat in mod generic, in Japonia este folosit exclusiv pentru florile de cires, numite Sakura. Traditia are origini indepartate: potrivit unei legende, in jurul secolului al VII-lea i.Hr., un preot pe nume En-no Ozuno a mers pe dealurile din Yoshino pentru a planta primii ciresi si, pentru a-i proteja, i-a blestemat pe toti cei care indrazneau sa taie unul dintre acesti copaci sacri. Initial, celebrarea hanami era rezervata nobilimii si curtii regale, dar, cu timpul, a devenit un obicei al poporului si este in continuare una dintre cele mai asteptate festivitati, atragand turisti din intreaga lume. In aprilie si mai (in functie de zona), cand are loc inflorirea, japonezii merg in locurile desemnate si fac picnicuri la umbra copacilor, beau si petrec timp cu prietenii.
Sakura si semnificatiile sale
Festivalul hanami reprezinta pentru japonezi scurtimea vietii; florile de cires, Sakura, sunt ceva efemer, destinate sa se stinga in curand, asa ca semnificatia lor principala este aceea ca viata se termina repede si trebuie apreciata si traita intens. In plus, florile Sakura reprezinta melancolia, compasiunea, fragilitatea, dar si delicatetea, feminitatea si renasterea dupa lunga iarna. Se obisnuieste ca studentii si noii absolventi (in Japonia, anul scolar incepe primavara) sa mearga sub ciresii infloriti pentru a atrage norocul. In randul samurailor, era un element important: curajul, loialitatea si puritatea erau simbolic consacrate in aceasta floare.
Lucruri interesante despre ciresul japonez
In timpul sarbatorii Hanami, exista obiceiul de a pregati si de a manca dulciuri traditionale japoneze, numite Sakura-mochi, la umbra copacilor. Aceste dulciuri constau dintr-un aluat din faina de orez colorat in roz aprins, in interiorul caruia se afla o umplutura dulce de fasole rosie. Dulceata este invelita si impachetata cu o frunza de cires japonez (frunzele, fructele si florile de cires sunt comestibile) si se consuma cu sake (distilat de orez) sau bere japoneza. Un alt obicei deosebit de popular pentru persoanele care decid sa se casatoreasca primavara este ca tinerii casatoriti sa bea o infuzie facuta din flori de cires, ca o urare de fertilitate si fericire conjugala. Sakura este, de asemenea, un nume propriu-zis feminin in Japonia si nu intamplator este cunoscuta datorita unora dintre protagonistele unor filme, romane si seriale de animatie care au ajuns in Occident.