Ce sunt cardiologii si cu ce se ocupa ei?

Sunteti in cautarea unui cardiolog? Acest articol va va ajuta sa aflati cand este necesar sa mergeti pentru o examinare. La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in randul populatiei. In aceasta tara, aproximativ 66% dintre decese se datoreaza bolilor de inima.

Cele mai frecvente cauze sunt insuficienta cardiaca sau infarctul miocardic. La baza problemelor cardiace se afla nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale si ateroscleroza. Vorbind despre etiologie (stiinta care studiaza cauzele bolilor), este important sa se detecteze simptomele unei probleme in stadiul lor timpuriu. Iata care sunt elementele de baza:

1. Oboseala

Desi oboseala este un simptom mai degraba nespecific, ea este intotdeauna prezenta la pacientii care sufera de insuficienta cardiaca. Explicatia este ca muschiul cardiac nu are suficienta forta pentru a impinge o cantitate suficienta de sange catre tesuturi. Ca urmare, acestea nu primesc nutrientii si oxigenul necesar, ceea ce da nastere la lipsa de energie.

2. Durerea toracica

Daca te confrunti cu dureri in zona pieptului, in spatele sternului, ar putea fi un semn al unei probleme cardiace. Durerea poate aparea la efort fizic, in repaus sau chiar noaptea. Acest simptom este caracteristic bolii cardiace ischemice (angina pectorala), precum si infarctului miocardic. Durerea este o consecinta a zonelor slab insangerate care incep sa sufere din cauza lipsei de oxigen. Acest lucru apare atunci cand vasele coronare nu reusesc sa furnizeze suficient sange.

3. Dificultati de respiratie

Atunci cand exista staza in sistemul circulator mic, se produce o revarsare de lichid vascular in spatiile intercelulare. Acest lucru duce la edem pulmonar, care impiedica ventilatia si alimentarea cu sange a plamanilor. Acest lucru, la randul sau, provoaca dificultati de respiratie. Initial, aceasta poate aparea doar dupa o activitate fizica, dar cu timpul poate progresa pana la punctul in care apare chiar si in stare de repaus.

Desi semnele de mai sus pot fi simptome pentru alte tipuri de boli, in cele mai multe cazuri ele sunt indicatori ai unei probleme cardiace. Nu le subestimati importanta si reactionati imediat ce apar. Daca sunteti in cautarea unui cardiolog de incredere va asteapta la cabinet cardiologie Baba Novac.

Factori care ii expun pe pacienti la risc

Controalele regulate la un cardiolog bun sunt necesare pentru persoanele care prezinta risc de boli cardiovasculare. Factorii care ii plaseaza intr-un grup de risc sunt:

Antecedente familiale de boli cardiovasculare mostenite;

varsta de peste 40 de ani;

lipsa de activitate fizica;

excesul de greutate;

  • diabet;
  • conditii de munca stresante;
  • sexul masculin;
  • niveluri ridicate de colesterol;
  • obiceiuri proaste – consumul de alcool, fumatul tigarilor.

Dieta in bolile cardiovasculare

In bolile cardiovasculare, consumati alimente bogate in potasiu Exista cateva principii de baza ale alimentatiei in bolile cardiovasculare:

  • Mancatul de 5-6 ori pe zi, cu o distributie uniforma a meniului zilnic in mai multe portii mici;
  • Reducerea sarii – aceasta provoaca retentia de lichide in organism, ceea ce duce la edeme si la cresterea tensiunii arteriale;
  • Reducerea grasimilor animale. Alimentele grase sunt bogate in colesterol nociv, care se depune in vasele de sange sub forma de placi. Acestea pot interfera cu fluxul sanguin, inclusiv in vasele de sange care alimenteaza inima;
  • Consumati alimente bogate in potasiu: banane, struguri, kiwi, prune uscate, caise uscate, stafide, cartofi, varza, dovleac, caise;

Ce este un atac de cord?

Semne si simptome de atac de cord la barbati si femei: durere sau disconfort in piept; Dificultati de respiratie; Durere sau disconfort la nivelul maxilarului, gatului, spatelui, bratului sau umarului; Senzatie de greata, ameteala sau neobisnuit de obosita.

Un atac de cord, numit si infarct miocardic, are loc atunci cand o parte a muschiului inimii nu primeste suficient sange. Cu cat trece mai mult timp fara tratament pentru a restabili fluxul sanguin, cu atat mai mare este afectarea muschiului inimii. Boala coronariana (CAD)  este principala cauza a atacului de cord. O cauza mai putin frecventa este un spasm sever sau o contractie brusca a unei artere coronare care poate opri fluxul de sange catre muschiul inimii.

  • Durere in piept sau disconfort. Majoritatea atacurilor de cord implica disconfort in centrul sau partea stanga a toracelui care dureaza mai mult de cateva minute sau care dispare si revine. Disconfortul se poate simti ca o presiune incomoda, strangere, plenitudine sau durere.
  • Senzatie de slabiciune, ameteala sau lesin. Puteti, de asemenea, sa simtiti o transpiratie rece.
  • Durere sau disconfort la nivelul maxilarului, gatului sau spatelui.
  • Durere sau disconfort la unul sau ambele brate sau umeri.
  • Dificultati de respiratie. Acest lucru vine adesea impreuna cu disconfortul toracic, dar scurtarea respiratiei poate aparea si inaintea disconfortului toracic.
  • Alte simptome ale unui atac de cord pot include oboseala neobisnuita sau inexplicabila si greata sau varsaturi. Femeile sunt mai susceptibile de a avea aceste alte simptome. Aflati mai multe despre femei si boli de inima.

Daca observati simptomele unui atac de cord la dvs. sau la altcineva,  sunati imediat la 9-1-1 . Cu cat ajungi mai devreme la o camera de urgenta, cu atat mai devreme poti obtine un tratament pentru a reduce cantitatea de afectare a muschiului inimii. La spital, profesionistii din domeniul sanatatii pot efectua teste pentru a afla daca are loc un atac de cord si pentru a decide cel mai bun tratament.

Recomandari

Util