CINCI motive pentru care specialiștii recomandă părinților să le stârnească copiilor pasiunea către sport

Pentru că sănătatea este foarte importantă, specialiștii le recomandă părinților să le stârnească celor mici curiozitatea față de activitățile fizice. Practicarea unui sport ar putea să le ofere o multitudine de beneficii. Efortul fizic trebuie să fie dozat în funcție de vârsta pe care o are copilul, pentru a nu-i suprasolicita articulațiile, mușchii sau oasele. În cele ce urmează, vei descoperi care sunt motivele pentru care specialiștii încurajează părinții să pună accent pe sport, încă de la vârste mai mici.

Iată de ce ar trebui să îți încurajezi copilul să facă sport:

  • Încă de la o vârstă fragedă, copiii ar trebui să fie îndrumați să facă anumite activități fizice, pentru a avea parte de o dezvoltare armonioasă. Specialiștii recomandă ca cei mici să facă mișcare, pentru sănătatea lor. De la plimbările prin parc, până la mersul pe bicicletă, trotinetă sau role, toate acestea pot reprezenta modalități prin care copilul tău să facă un efort fizic. Mai mult decât atât, ar fi recomandat să te implici și tu în activități cu cel mic. De exemplu, îți poți achiziționa atât ție, cât și celui mic o pereche de role de la Altex.ro pe care să le utilizați atunci când ieșiți la plimbare. Nu uita nici de protecție pentru cel mic, de la cască, până la genunchiere.
  • Pe lângă faptul că sportul îmbunătățește condiția fizică, mai contribuie și la consolidarea scheletului. Fiind în creștere, copilul trebuie să aibă o mobilitate excelentă, iar oasele să se dezvolte corespunzător. Atenție, însă, că nu trebuie să se pună o presiune foarte mare pe articulații și nici să se suprasolicite organsimul. Efortul în exces ar putea să dăuneze, iar acesta trebuie dozat în funcție de vârsta pe care o are copilul tău.
  • Pe de altă parte, specialiștii susțin faptul că sportul ajută la creșterea imunității și echilibrează sistemul endocrin. Activitatea fizică va întări organismul, mai ales în condițiile în care aceasta va fi efectuată cel puțin zilnic, la intensitatea potrivită vârstei. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun părinților că, dacă copilul este supus unui efort mult mai mare decât ar trebui, atunci ar putea ca „fenomenul” să aibă loc invers, și anume să îi scadă imunitatea. În plus, efortul fizic efectuat peste măsură ar putea genera inflamații în corp. Copilul trebuie să facă sporturi care să nu-i solicite excesiv organismul. De exemplu, o oră de fotbal, tenis, baschet sau handbal pe zi ar putea reprezenta un efort optim pentru cel mic.
  • Pe lângă beneficiile pe care le oferă condiției fizice, sportul îmbunătățește și capacitatea de a se integra mai ușor într-un grup. De exemplu, la sporturile practicate în echipe, copilul va învăța să socializeze eficient cu cel de lângă el. În plus, prin acest mod își poate mări și cercul de prieteni! Munca în echipă este esențială, iar odată ce accentul este pus pe această calitate, încă de la o vârstă fragedă, copilul va putea deveni chiar mai empatic, spun specialiștii.
  • De asemenea, copilul tău va învăța prin practicarea unui sport ce înseamnă disciplina. Este esențială și îl poate forma pe cel mic pentru viitor. Prin disciplină nu trebuie să se înțeleagă existența unui program strict sau a unor reguli de conduită care trebuie respectate îndeaproape, ci înseamnă, de multe ori, rutină. Deși nu par deloc sinonime, un copil care va respecta o anumită rutină ce implică o activitate fizică ar putea să îl disciplineze.  

Pe lângă toate acestea, trebuie să te asiguri că are și un stil de viață cât mai sănătos. Este important ca în alimentația copilului său să existe, întotdeauna, produse cât mai naturale, fructe și legume proaspete, dar și alimente care să îi ofere vitaminele și mineralele esențiale organismului. Pentru că, așa cum mărturisesc și specialiștii, pentru a fi sănătos pe deplin nu este suficient să practici doar un sport, ci să ai grijă și de alimentație.

Sursă foto: Pexels.com

Recomandari

Util