Ce este o certificare ISO?

ISO este acronimul pentru Organizatia Internationala pentru Standardizare si este cel mai mare dezvoltator de standarde internationale de calitate din sectorul privat. Scopul este de a ajuta intreprinderile sa stabileasca o serie de practici de management al calitatii care sunt comune la nivel global. Exista multe soiuri de standarde de management ISO. Cele mai populare sunt:
ISO 9001: cel mai cunoscut
ISO 9001 este definit ca standardul recunoscut la nivel international pentru sistemele de management al calitatii (SMC). Pentru companii, este foarte interesant sa aveti o certificare de calitate ISO 9001. Aceasta inseamna ca aceasta companie a atins un nivel de activitate astfel incat sa aiba un impact pozitiv asupra productivitatii proceselor sale, a calitatii produselor si, in consecinta, a satisfactiei clientilor.
ISO 9001 este cel mai utilizat standard ISO din lume, cu peste 1 milion decertificate, emise in peste 178 de tari. Lucrul interesant despre acest standard este ca ofera un „cadru” si un set de principii pentru a asigura managementul calitatii in cadrul companiei. Aceste principii acopera practic totul: muncitori, misiune de companie, controlul proceselor… Standardul ISO 9001 serveste pentru a arata clientilor unei companii ca ii pasa, astfel incat produsele sau serviciile sale sa fie cele mai bune posibile.
Un alt avantaj al acestui standard este ca, fiind un cadru, permite o mai mare flexibilitate atunci cand il aplica, indiferent de sectorul in care organizatia isi dezvolta activitatea. Standardul verifica daca fabricarea produsului sau prestarea serviciului a fost executata pentru a oferi un rezultat de inalta calitate consumatorului final.
Ce standarde trebuie respectate?
Procesul este de asa natura incat: atunci cand o intreprindere considera ca ar putea fi eligibila pentru a primi certificarea calitatii, aceasta angajeaza un auditor independent (care poate acorda o astfel de certificare) pentru a verifica daca standardele necesare sunt indeplinite in compania solicitanta.
In cazul in care auditorul constata ca, intr-adevar, recunoaste aceasta activitate ca fiind conforma cu ISO 9001. Pentru marea majoritate a intreprinderilor, obtinerea acestei calificarieste o poarta catre noi oportunitati de afaceri.
Standardul ISO 9001 este structurat in jurul a 8 principii generale. Nu este vorba despre a face exact asa cum indica cerintele (in acest sens, este flexibil). Auditul are scopul de a verifica daca societatea lucreaza in jurul lor (cu adaptarile sale logice in functie de caracteristicile companiei, pietei, sectorului, concurentei …)
Cele 8 principii sunt urmatoarele:
1.- Orientare catre client
Nu spunem nimic nou cu acest prim punct. Orice companie trebuie sa se concentreze pe satisfacerea clientului, pentru ca aceasta este axa activitatii sale. Este esential sa o intelegem, sa-i intelegem nevoile si, pe cat posibil, sa anticipam cerintele sale viitoare. Inutil sa spun, este esential sa le indeplinim asteptarile (si, daca este posibil, sa le depasim).
Beneficiile sunt clare:
- Printr-un raspuns adecvat, vom obtine mai mult de la client. Iar daca ne concentram pe profilul tau, iti vom putea oferi un raspuns mai rapid.
- Creste eficienta organizatiei si a resurselor sale (si creste satisfactia clientilor).
- Construieste loialitatea clientilor si a marcii
2.- Conducerea
Leadership-ul este ca bifidusul iaurturilor: „ceea ce este in interior, se observa la exterior„. Atunci cand o companie are lideri clari, care marcheaza o directie si o cale de a ajunge la acea destinatie, suntem pe drumul cel bun. Se traduce intr-un mediu intern in care echipele vor fi pe deplin implicate (si identificate) cu obiectivele organizatiei.
Important:
- Obiectivele clare si bine definite ajuta la motivarea angajatilor din ce in ce mai mult si mai bine.
- Activitatile diferitelor departamente vor fi evaluate, aliniate si completate in aceeasi directie.
- Cu o buna conducere, confuzia si lipsa sincronizarii intre zone sunt reduse la minimum.
3.- Angajamentul personalului
Este o consecinta a punctului anterior. La toate nivelurile, aceasta serveste la depasirea provocarilor generate de management. Aceasta inseamna:
- Persoanele fizice isi asuma responsabilitatea pentru propria performanta in cadrul companiei (si al echipelor lor respective)
- Personalul este mai probabil sa participe la luarea deciziilor, sa ofere sugestii si, astfel, sa obtina o imbunatatire continua a organizatiei.
4.- Concentrati-va pe procese
Atunci cand compania, pe langa obiective, se concentreaza pe modul de realizare a acestor obiective, imbunatateste calitatea intregului set. Acest lucru duce la:
- Reducerea costurilor
- Rezultate mai consistente (si previzibile)
- Un accent mai bun pe prioritatile companiei
5.- Management sistematizat
Identificarea, intelegerea si gestionarea proceselor interdependente din cadrul companiei, concepute ca un sistem, contribuie la obtinerea unei mai mari eficientitati si eficienta a organizatiei:
- Procesele sunt mai bine integrate si aliniate.
- O mai mare capacitate de a concentra eforturile si resursele asupra acelor procese identificate ca fiind esentiale.
- O mai mare securitate este oferita partilor interesate, printr-o gestionare mai consecventa a companiei. Afla aici mai multe despre managementul calitatii.
6.- Imbunatatire continua
Acest obiectiv nu ar trebui sa fie un stimulent pentru a obtine certificarea ISO 9001, ci un scop continuu in orice companie care doreste sa reuseasca.