Chistul sinovial. Ce il cauzeaza, ce simptome are si cum poate fi tratat?

Un chist sinovial este o umflatura plina cu lichid care apare in apropierea unei articulatii sau tendoane. Aceste chisturi sunt umplute cu lichid sinovial, care este un lichid gros si vascos ce ajuta la lubrifierea si amortizarea articulatiilor. Chisturile pot varia ca dimensiune de la cativa milimetri pana la mai mult de 5 cm.

Cauzele chistului sinovial

Nu se cunoaste cu exactitate ce provoaca aparitia chistului sinovial, dar se pare ca acestea sunt asociate cu o supraincarcare sau o deteriorare a articulatiei sau tendoanelor. Alte cauze posibile includ:

 • O infectie in articulatie sau tendon
 • Artrita sau alte afectiuni inflamatorii ale articulatiilor
 • O leziune la nivelul articulatiei sau tendoanelor
 • Activitati care presupun miscari repetitive ale articulatiilor
 • O anomalie a articulatiei sau tendoanelor

Simptomele chistului sinovial

In multe cazuri, chistul sinovial poate fi asimptomatic si poate fi detectat doar prin palparea zonei. Cu toate acestea, in cazurile in care chistul devine mai mare sau se dezvolta intr-o zona care impinge pe nervi sau alte structuri, pot aparea simptome precum:

 • Durere in apropierea articulatiei sau tendoanei
 • O senzatie de presiune sau o senzatie de umflatura in zona afectata
 • O dificultate in miscarea articulatiei sau tendoanelor afectate
 • Slabiciune musculara in zona afectata

Diagnosticarea chistului sinovial

Daca ai simptome de chist sinovial sau  o umflatura in apropierea unei articulatii sau a unor tendoane, medicul poate solicita urmatoarele teste:

 • O examinare fizica pentru a evalua dimensiunea, forma si textura umflaturii
 • O ecografie pentru a confirma prezenta chistului si pentru a evalua dimensiunea acestuia
 • Un RMN pentru a obtine o imagine mai detaliata a chistului si a structurilor din jur

Tratamentul chistului sinovial

In multe cazuri, chistul sinovial nu necesita tratament, in special daca nu produce simptome sau nu interfereaza cu miscarea articulatiei sau tendoanelor afectate. In astfel de cazuri, medicul doar monitorizeaza chistului si il verifica detecta eventuale schimbari.

In cazurile in care chistul sinovial produce simptome sau interfereaza cu miscarea articulatiei sau tendoanelor afectate, exista mai multe optiuni de tratament disponibile. Acestea includ:

Aspiratia chistului

Aceasta procedura implica folosirea unei ace pentru a aspira lichidul din chist. Acest lucru poate fi facut la cabinetul medicului si poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, trebuie sa fiti constient ca chistul poate reaparea dupa aspiratie.

Injectia cu corticosteroizi

Medicul dumneavoastra poate recomanda o injectie cu corticosteroizi in chistul sinovial pentru a reduce inflamatia si a ameliora simptomele. Aceasta procedura poate fi efectuata in cabinetul medicului si poate fi utila in cazurile in care aspiratia chistului nu a reusit sau in cazurile in care chistul a revenit.

Chirurgie

In cazurile rare in care chistul sinovial produce simptome severe si nu raspunde la tratamentul conservator, medicul dumneavoastra poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea chistului. Aceasta implica indepartarea completa a chistului, precum si a membranei sinoviale care il produce. Operatia se face sub anestezie generala si se efectueaza de obicei ca o interventie chirurgicala minim invaziva, prin intermediul unor mici incizii.

Prevenirea chistului sinovial

Deoarece cauzele exacte ale chistului sinovial nu sunt cunoscute, nu exista modalitati cunoscute de a preveni aparitia acestuia. Cu toate acestea, mentinerea unei greutati sanatoase si evitarea miscarilor repetitive care pot duce la deteriorarea articulatiilor sau tendoanelor pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a chistului sinovial.

Daca vrei sa afli mai multe despre aceasta problema medicala, pe blogul celor de la Centrul Misca poti gasi informatii detaliate.

Recomandari

Util