Adeverinte de vechime: ce sunt și cum pot fi obținute
Adeverințele de vechime au fost făcute cu scopul de a putea determina perioada în care tu ai muncit. Aceste adeverinte de vechime sunt importante în momentul în care vrei să-ți schimbi locul de muncă actual cu altul nou.
Angajatorul de la care vrei să demisionezi poate să-ți dea această adeverință, ulterior tu o dai noului tău angajator sau instituției, pentru a putea vedea vechimea pe care o ai în domeniu. În momentul în care schimbi job-ul trebuie să ai această adeverință.
Acest act reprezintă istoricul tău în câmpul de muncă. Angajatorul sau instituția care este interesată să te angajeze își va da seama cât de priceput ești la jobul pe care l-ai făcut sau pe care o să-l continui, ce salariu aștepți de la ei și multe altele.
Ce sunt aceste adeverinte de vechime?
Adeverințele de vechime sunt niște acte emise de angajator care atestă anii pe care i-ai muncit până la momentul actual. Angajatorul este obligat să ți-o elibereze de mai multe ori dacă tu o ceri. Emiterea unei adeverinte de vechime se poate face chiar dacă în prezent nu mai ești la locul respectiv de muncă.
Acest document poate fi întocmit de oricine, atâta timp cât nu sunt omise anumite date importante și obligatorii. Pentru a nu omite nimic, mai jos vei găsi informațiile care trebuie să apară pe adeverința de vechime:
- Cauza pentru care ai demisionat de la locul anterior de muncă.
- De cât timp lucrezi.
- Ce tip de contract ai avut în momentul în care ai fost angajat.
- Datele tale personale.
- Datele angajatorului de informare pentru care ai lucrat înainte.
- O modificare care a luat loc în contractul anterior.
- Ce funcție ai avut la locul precedent de muncă.
- În ce grupă de muncă te-ai încadrat.
- Zilele de concediu fără plată, dar și absențele nemotivate.
- Salariul pe care l-ai avut, indemnizațiile și sporurile primite la vechiul tău loc de muncă.
Cum poți obține această adeverință de vechime
Pentru obținerea adeverinței de vechime, tu, fie ca și fost angajat sau actual angajat, trebuie să faci o solicitare pentru a putea primi această adeverință. Care conține ce am spus mai sus, în termen de 15 zile.
Angajatorul are la dispoziție 15 zile pentru emiterea unei adeverinte de vechime de la data solicitată de tine. Dacă acest termen de 15 zile nu este respectat, angajatorul poate primi o amendă care pornește de la 300 de lei și poate ajunge până la 1.000 de lei.
Se poate întâmpla ca angajatorul să refuze să-ți elibereze adeverința de vechime. Ce faci în situația asta? Trebuie să anunți Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în legătură cu această situație neplăcută.
Pentru a putea să obții adeverința de vechime trebuie să mergi la biroul personal sau la departamentul resurselor umane. La momentul primirii adeverinței, poți să o verifici pentru a observa dacă este o greșeală care trebuie corectată sau dacă toate datele sunt introduse corect.
Uneori este și o taxă care trebuie să fie achitată. Aici depinde de politicile angajatorului sau de instituția în cauză. Ar fi bine să ai la momentul acela cu tine anumite acte pentru a dovedi perioada de timp în care ai lucrat, pentru contractul de muncă și alte informații necesare.
Pentru obținerea completă a acestei adeverinte de vechime este necesar să completezi și să semnezi anumite formalități care sunt obligatori pentru procedurile interne ale instituției respective sau pentru angajator.
Adeverința de vechime este un act important în momentul în care vrei să te angajezi în altă parte sau în care vrei doar să demisionezi. Conține date importante și personale care sunt de interes pentru angajator sau pentru următoarea instituție care te-ar angaja.