ABC-ul leasingului – Tot ce trebuie să știi despre această formă de finanțare

Antreprenorii folosesc diverse forme de finanțare – de la subvenții nerambursabile până la împrumuturi destul de scumpe și împrumuturi bancare. Adesea, oamenilor care conduc o afacere li se oferă și opțiunea de leasing (pentru o mașină, computer sau mașină industrială). Ce este leasingul și când merită să te decizi asupra acestuia? Ce contract de închiriere să alegi (operațional sau financiar)? 

Ce este leasingul și cum funcționează acesta?

La prima vedere, leasingul seamănă cu un împrumut pentru un anumit scop. Cu toate acestea, el funcționează pe principii complet diferite. De fapt, este mai mult decât un contract de închiriere – închiriind o mașină pentru companie, nu obții un vehicul pe care să îl deții. Rata de leasing ar trebui tratată ca o taxă de abonament pentru posibilitatea de a utiliza vehiculul (sau alt lucru închiriat). Articolul închiriat poate fi achiziționat numai după încheierea perioadei de închiriere. Acesta va fi disponibil la un preț redus (cumulat cu suma plăților anterioare) – ceea ce nu schimbă faptul că, până în acel moment, mașina, calculatorul sau alte echipamente închiriate nu sunt deținute de firma care a decis să semneze contractul de leasing. Un vehicul sau un echipament folosit ca parte a leasingului nu poate fi clasificat ca mijloc fix al companiei, nici închiriat sau vândut legal. Acest lucru este posibil numai după ce îl cumperi. Totuși, leasingul are mulți susținători în rândul antreprenorilor, datorită numeroaselor sale avantaje. Care sunt acestea?

Leasingul este un produs financiar creat pentru companii și acestea sunt cele care pot beneficia cel mai mult de pe urma unei astfel de forme de finanțare. Datorită leasingului, companiile se dezvoltă mai rapid și mai dinamic decât într-o situație în care nu folosesc finanțare externă. De asemenea, leasingul reduce riscul investițional asociat cu achiziționarea de noi echipamente sau utilaje pentru companii. 

Leasingul este o soluție excelentă și pentru antreprenorii începători care doresc să minimizeze cheltuielile necesare pentru a începe o afacere. De asemenea, este o formă ideală de finanțare pentru companiile mici și mijlocii care nu au capital mare, dar prezintă nevoi considerabile în ceea ce privește echipamentele. În plus, leasingul este o modalitate excelentă de a optimiza costurile în companie – acestea pot include atât chiriile și taxele de leasing, cât și cheltuielile de exploatare legate de utilizarea obiectelor închiriate. 

Leasing operațional sau financiar – Ce să alegi?

Există două tipuri de leasing pentru companii – leasing operațional și leasing financiar. În cazul primului, TVA-ul se achită la fiecare rată a contractului de închiriere, iar în cazul celui din urmă se achită integral la prima plată. În plus, contractul de leasing operațional se încheie pe o perioadă minimă prestabilită, mai mare cu 40% din timpul de amortizare al acestuia. Contractul de leasing financiar este ceva mai flexibil. De obicei, companiile moderne aleg leasingul operațional online de la businesslease.ro – acesta este mai avantajos din punct de vedere al decontării, precum și sigur pe termen lung. Pe de altă parte, leasingul financiar este destinat companiilor care doresc să transfere imediat proprietatea. Acest tip de leasing este ales și de companiile care nu pot profita de leasingul operațional din cauza ratei reduse de amortizare și a costului ridicat de cumpărare a articolului. 

De asemenea, leasingul financiar este o soluție benefică pentru companiile care achiziționează articole și utilaje impozitate în mod nestandard. În plus, este o idee bună și pentru acele companii care nu doresc să semneze contracte de leasing pe termen lung. Un contract de leasing financiar poate fi încheiat pentru orice perioadă negociată cu locatorul. Acest lucru poate fi important atunci când, de exemplu, dorești să înlocuiești mașina cu una nouă după doar doi ani.

În concluzie, leasingul este o formă de finanțare pentru antreprenori, care îți permite să achiziționezi echipamente sau utilaje scumpe, necesare bunei funcționări a companiei, fără a fi nevoie să deții fonduri pentru a le cumpăra. Le poți folosi în același mod ca în contractul de închiriere și, în final, fie le returnezi, fie le cumperi. Leasingul – atât cel operațional, cât și cel financiar – poate fi inclus în costurile conducerii unei afaceri, ceea ce permite optimizarea fiscală. 

Sursa foto: unsplash.com

Recomandari

Util