Cum să implementezi cu succes un sistem ERP în afacerea ta
În universul afacerilor, termenul ERP este tot mai vehiculat şi mai important. ERP înseamnă Enterprise Resource Planning, este un sistem care ajută la eficientizarea managementului proceselor dintr-un sistem integrat. În ziua de astăzi softul ERP şi sistemele ERP se folosesc de AI, de Cloud pentru a oferi automatizări inteligente, eficienţă mai mare, detalii despre afacere. Acelaşi soft ERP conectează operaţiunile interne cu partenerii afacerii şi cu reţelele specifice din toată lumea, oferind companiilor colaborarea, agilitatea şi viteza de care au nevoie ca să fie competitive pe piaţa din secolul 21.
Sistemele ERP pot fi descrise şi ca fiind sistemele nervoase centrale ale oricărei întreprinderi. Softurile ERP permit automatizări rapide, integrări, acces la inteligenţa artificială pentru un bun management al activităţilor de zi cu zi dintr-o companie. Până în 2026, conform proiecţiilor recente, piaţa softurilor ERP va ajunge la valori de peste 78.40 miliarde de dolari americani, cu un CAGR de peste 10.2% între 2019 şi 2026.
Beneficiile sistemelor ERP pentru business
Ce beneficii va aduce implementarea acestor sisteme în afacerea ta?
- Productivitate mai bună, eficienta mai mare, randament mai bun;
- Informaţii relevante la care ai acces rapid, mai ales în momente critice ale dezvoltării afacerii;
- Raportare accelerată, distribuţie şi acces la rapoartre financiare, de afaceri pentru îmbunătăţirea performanţelor în timp real;
- Riscuri scăzute asumate, prin vizibilitate şi control sporite, prevenire şi prevenţie riscuri;
- IT mai simplu, bazele de date se distribuie mai uşor, cei din IT lucrează mai uşor, toată lumea are o muncă simplificată;
- Agilitate şi timpi de răspuns îmbunătăţiţi, prin acces în timp real la date importante, operaţiuni, identificare şi reacţie la noi oportunităţi mai rapide.
Etapele implementării sistemului
Care sunt etapele implementării cu succes pentru un sistem ERP la nivelul afacerii tale?
- Identifică obiectivele şi scopurile. Ideea este să le listezi şi să le înţelegi în aşa fel încât să îţi dai seama uşor cum te poate ajuta sistemul ERP să le atingi. Se vor analiza parametrii KPI, Key Performance Indicators, ca să poţi să ştii exact în ce probleme te va ajuta softul, sistemul ERP. Este mai uşor aşa să îţi adaptezi compania şi acţiunile la viitoarele schimbări pe care le vei avea de înfruntat.
- Alege un Project Manager pentru simplificarea procesului de implementare. Este nevoie de unul cu experienţă şi expertiză care să ajute angajaţii să treacă de faza de tranziţie către ERP mult mai simplu, să înţeleagă importanţa şi impactul asupra companiei. Fiecare trebuie să ştie rolul său, responsabilităţile, un Project Manager bun va şti să organizeze personalul, să comunice bine, să fie competent şi dispus să asiste pas cu pas în procesul de tranziţie via sistemele ERP.
- Găseşte softurile şi sistemele ERP de care ai nevoie. Nu toate soluţiile ERP sunt la fel şi nu toate se vor potrivi pentru ce ai tu nevoie la nivel de afacere. Ţine cont de nevoile reale şi obiective ale afacerii tale, de industria în care eşti, de nevoile impuse de sistem, de aşteptările viitoare. Un consultant şi expert ERP te va ajuta să iei de fiecare dată cele mai bune decizii.
- Migrarea datelor importante. Dacă este făcută ca la carte vei reuşi să ai operaţiuni care se desfăşoară fără nicio problemă. Filtrează şi selectează doar ce este relevant şi corect când te ocupi de migrarea datelor.
- Configurarea sistemului. Se lansează sistemul, se implementează efectiv soluţia ERP. Se configurează sistemul ERP şi se optimizează.
- Testarea sistemului. Testezi ca să vezi performanţa sistemului ERP şi pentru a avea o tranziţie cât mai simplă.
- Training pentru angajaţi. Ai nevoie de training pentru angajaţi şi pentru departamentul IT, el trebuie să fie făcut de către specialişti în sisteme şi soluţii ERP.
- Lansează oficial noul sistem ERP, faza Live. Începi să cordonezi activităţile şi resursele. Mai testezi iarăşi sistemul ERP ca să te asiguri că totul funcţionează perfect.
- Suport, actualizare şi mentenanţă. Ca să ai performanţele la care te aştepţi sistemele ERP trebuie monitorizate, optimizate, actualizate. Implementarea soluţiilor ERP nu se opreşte doar la cei opt paşi anteriori, este un proces continuu şi trebuie mereu să fii atent la sistemele ERP şi la funcţionarea lor optimă.