Ce este și cum folosești corect un calandru?

Dacă ai o afacere care se ocupă de spălarea şi igienizarea articolelor de îmbrăcăminte, lenjeriei, sau lucrezi într-un hotel unde lenjeriile se schimbă foarte des vei avea nevoie de un calandru. Un calandru reprezintă soluţia perfectă şi inovatoare pentru uscare, călcare şi pliere rapidă indiferent de ţesături. Orice calandru este format din mai multe role de presiune folosite pentru călcat, uscat textilele, rolele sunt încălzite în funcţie de utilizarea calandrelor.

Calandrarea materialelor textile presupune finisarea pentru netezire, acoperire şi subţiere material. Textilele se trec rapid prin rolele de calandru la temperaturi şi presiuni foarte mari, se poate calandra o țesătură rezistentă, dar şi un mai fină, de exemplu ţesăturile satinate. Înainte de a ajunge în calandru ţesăturile se pliază longitudinal cu partea din fata sau cu faţa în interior şi cusutură de-a lungul marginilor.

Se rulează ţesătura prin rolele încălzite, iar aceasta devine mai fină, uscată, călcată. Dacă textilele au ţesături amestecate, poliester cu bumbac, durabilitatea depinde în mare parte de proporţia părţii sintetice din ţesături, de cantitatea şi de tipul aditivilor de finisare folosiţi.

Calandrele sunt compacte, faci economie de spaţiu şi de energie, se pot folosi o perioadă îndelungată fără probleme, uzura este minimă, funcţionarea este eficientă, mentenanţa este uşor de realizat. De regulă, textilele trec pe sub rolele încălzite la temperaturi adaptate tipului de ţesături, se calcă, se usucă, se pliază automat. Este suficient să speli ţesăturile, materialele, hainele şi să le treci prin calandru pentru a fi perfect călcate şi uscate, fără cute. Se eficientizează costurile cu procesarea, viteza de procesare textile, nu se va face rabat de la calitate.

Tipuri de calandre şi caracteristici calandru modern, funcţii

Dacă este să ne referim la tipurile de calandre pe care le putem folosi în afacerile noastre vom discuta despre calandre rotative călcătoare, despre calandre rotative uscătoare călcătoare, dar şi despre calandre industriale bazate pe tehnologie chest, cuvă încălzită semicilindrică. Calandrele rotative călcătoare, cu placă călcătoare, au umiditate de 20% la călcare, dar este nevoie de uscarea rufelor în prealabil. Finisarea rufelor şi productivitate sunt mereu cele mai bune cu acest tip de dispozitive. Lăţimile utile de călcare sunt de maxim 2 m.

La calandrele rotative uscătoare călcătoare cu benzi călcarea textilelor care provin din maşini de spălat ce au turaţii mari la stoarcere este excelentă. Umiditatea este de 50% în acest caz, productivitatea este mai mare ca la modelele precedente de calandru, lăţimile utile de călcare sunt de maxim 3.2 m, se ataşează şi accesorii.

Cele industriale bazate pe tehnologie chest calcă orice fel de rufe care vin din maşini de spălat cu turaţii mari de stoarcere, umiditatea este de 50% şi în acest caz. Productivitatea este mare în timpul folosirii lor, călcarea este foarte bună, precisă, lăţimea utilă de călcare este de maxim 4.5 m.

Multe calandre moderne au şi microprocesor control electronic cu ecran digital pentru a vedea şi ajusta cu uşurinţă temperatura de călcat. Alimentarea frontală şi retur, rolele de aluminiu anodizat, încălzirea electrică eficientă, consumul redus de energie per sesiune de folosire, dar şi posibilitate de lucru la temperaturi ridicate şi de 90 grade Celsius, toate aceste caracteristici recomanda calandrele moderne.

Se adaugă ridicarea automată a rolei prin senzor la nivelul picioarelor, viteze mari de călcare şi operare, puteri mari de încălzire, cilindri cu suprafaţă cromată la multe modele de calandre de top, pentru prelungirea duratei de viaţă a ţesăturii şi rezistenţă mai mare la coroziune, reglarea automată a vitezei de funcţionare, de călcat în funcţie de tipul de lenjerie şi de nivelul umidităţii din ţesături.

Calandru industrial de înaltă performanță – Soluția perfectă pentru finisarea și laminarea materialelor

Ghid de folosire calandru modern

Cum se foloseşte corect un calandru? Iată toţi paşii detaliaţi de urmat ca să ai eficienţă maximă în timpul utilizării acestui echipament:

  • Se pregăteşte calandrul pentru utilizare – se amplasează corect ca să poţi deschide şi închide aparatul complet, calandrul stă pe suprafaţă plană şi stabilă;
  • Se conectează la sursa de alimentare, se setează temperatura de operare în funcţie de ţesături şi de cerinţele fiecărui tip de materiale textile, se reglează temperatura calandrului cu ajutorul butoanelor şi panourilor de control. Începe mereu cu temperaturi scăzute şi creşte temperatura pe măsură ce te obişnuieşti cu aparatul;
  • Pregăteşte corect ţesăturile pentru calandrare – verifică mereu petele şi impurităţile de pe textile, îndepărtează cât poţi din ele cu perie, prosop, vezi să fie hainele şi lenjeriile cât mai curate şi aproape uscate înainte de a le introduce într-un calandru;
  • Alimentează ţesăturile în calandru – deschide calandrul, partea superioară este mobilă, aşează ţesăturile pe suprafaţa de alimentare, ţesăturile trebuie să fie întinse uniform şi să nu fie pliate sau pătrunse, foloseşte clemele de fixare de la calandru ca să nu alunece ţesăturile;
  • Începe procesul de calandrare – închide calandrul, ţesătura va fi strânsă între rolele de presare, avansează uşor ţesătura prin role, ţesătura se va deplasa încet şi uniform între rolele de presare ca să ai rezultate uniforme. Ai grijă să controlezi presiunea, reglează presiunea conform ţesăturilor;
  • Eliberează ţesătura după ce a trecut complet prin calandru, deschide calandru, îndepărtează ţesătura de pe suprafaţa de alimentare, vezi cum s-a netezit, dacă sunt probleme, şi repetă din nou calandrarea;
  • Răcește ţesătura – lasă ţesătura la răcit înainte de a face ceva cu ea sau de a o folosi;
  • Răceşte calandrul – lasă calandrul la răcit şi închide calandrul, deconectează-l de la sursa de alimentare când este complet răcit.

Recomandari

Util