Cum să îți organizezi spațiul cu ajutorul polițelor de perete

Polițele, rafturile și etajerele sunt opțiuni versatile de mobilier, fiind disponibile într-o varietate de stiluri, dimensiuni și culori, ceea ce le face potrivite nu numai pentru depozitare, ci și pentru a adăuga un element decorativ în orice încăpere. Spre deosebire de alte piese de mobilier, când discutăm despre polițe perete, este important de menționat faptul că sunt ușor de transportat și, cu o selecție atentă, pot transforma chiar și cele mai dificile spații din casă în spații utile. 

Montarea lor pe perete poate fi puțin mai complicată, deoarece, de cele mai multe ori, este necesar să se facă găuri în perete, însă acest pas nu trebuie să fie un impediment, deoarece montarea durează foarte puțin.

Cum să alegi cele mai bune polițe perete

Pentru a alege cele mai bune polițe perete, ia în considerare următoarele aspecte:

  • Materialul

Polițele pot fi realizate din diverse materiale, precum lemn masiv, PAL, MDF, plastic, ratan, sticlă sau fier. Alege materialul în funcție de locația și utilizarea politei. De exemplu, cele din lemn sunt rezistente și pot susține obiecte grele, în timp ce cele din sticlă sunt potrivite pentru băi sau pentru un aspect aerisit.

  • Sistemul de fixare

Există polițe perete cu sisteme de fixare expuse sau ascunse. Polițele cu sisteme expuse, cum ar fi cele susținute de țevi din fier, pot adăuga un element industrial și sunt ideale pentru anumite stiluri de amenajare. Polițele cu sisteme de fixare ascunse, cu bolturi metalice, oferă un aspect mai discret și minimalist, permițând politei să pară că plutește pe perete.

  • Dimensiuni

Alege dimensiunile poliței în funcție de spațiul disponibil și de scopul acesteia. Polițele late pot oferi mai multe opțiuni de depozitare, în timp ce cele mici au un rol mai mult decorativ.

  • Amplasarea

Gândește-te unde vei monta respectivele polițe perete. Acestea pot fi folosite în living, dormitor, bucătărie, hol sau chiar în baie, în funcție de necesitățile tale.

  • Rezistență și întreținere

Asigură-te că polițele sunt rezistente și pot susține obiectele pe care le vei așeza pe ele. De asemenea, ia în considerare cât de ușor se pot întreține. Polițele din lemn pot necesita mai multă atenție decât cele din sticlă, de exemplu.

Cum să alegi cele mai bune rafturi metalice

În ceea ce privește achiziția de rafturi metalice, ia în considerare funcționalitatea și spațiul disponibil. Determină ce vei depozita pe rafturi și cât de mult spațiu ai la dispoziție. Alege modelele care corespund nevoilor tale și care se potrivesc în spațiul disponibil.

Există diverse tipuri de rafturi, cum ar fi rafturile independente în forme variate (cuburi, trapeze, triunghiuri, dreptunghiuri) sau rafturile modulare care fac parte dintr-un ansamblu mai mare. Optează pentru tipul care se potrivește cel mai bine cu stilul și designul camerei tale.

Rafturile pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, precum lemn, PAL, MDF, metal, sticlă etc. Alege materialele care se potrivesc cel mai bine cu estetica camerei și cu obiectele pe care le vei așeza pe rafturi.

Verifică sistemul de montare al rafturilor. Unele au sisteme de fixare ascunse, ceea ce conferă un aspect minimalist, în timp ce altele pot avea suporturi sau elemente de fixare vizibile. Alege un sistem care se potrivește cu aspectul pe care îl dorești.

În afară de funcționalitatea lor, rafturile pot adăuga personalitate și stil camerei. Poți opta pentru cele în forme și culori interesante sau chiar pentru mobilier în formă de copac, care poate conferi un aspect unic spațiului tău.

Nu în ultimul rând, rafturile trebuie să fie rezistente și să poată susține obiectele pe care le vei așeza pe ele. De asemenea, ia în considerare cât de ușor se pot întreține și curăța.

Polițe perete din metal

Acestea pot fi realizate din diferite tipuri de metal, cum ar fi fier forjat sau oțel, și au utilizări variate în funcție de tipul de metal și locația în care sunt plasate.

Tipurile confecționate din fier forjat

Aceste tipuri de polițe perete se potrivesc bine într-un living amenajat în stil industrial sau în orice altă cameră în care se dorește un aspect rustic și elegant. Pot adăuga un element decorativ distinct și pot fi folosite pentru a afișa obiecte decorative sau pentru depozitare.

Din oțel

Cele din oțel sunt mai potrivite pentru spațiile de depozitare, cum ar fi cămara, pivnița, balconul, podul sau garajul. Sunt rezistente și pot suporta obiecte grele, făcându-le ideale pentru depozitare în zonele în care funcționalitatea primează.

Din fier cu carlige

Pentru bucătărie, poți opta pentru polițe perete din fier cu carlige pot fi ideale pentru a depozita ustensile de bucătărie, oale, tigăi sau alte obiecte. Acestea pot oferi o soluție practică pentru organizarea și accesarea eficientă a ustensilelor de gătit.

Organizarea spațiului folosind polițe

Fie că vorbim despre polițe pentru locuință sau polițe perete horeca, aceste piese de mobilier ajută extrem de mult în organizarea spațiului. Dacă alegi polițe perete în loc de noptiere, acest lucru se poate dovedi a fi o alternativă practică și creativă în dormitoare. 

În loc să folosești o noptieră tradițională, care oferă o suprafață de depozitare limitată, poți opta pentru polițe perete și să le dispui pe perete într-un mod creativ. Acestea nu ocupă spațiu pe podea și pot fi folosite pentru a depozita cărți, decorațiuni sau alte obiecte mici.

Polițele reprezintă o soluție care poate oferi un spațiu de depozitare mai generos și poate contribui la un aspect mai interesant și personalizat al încăperii, fie ea rezidențială sau industrială.

Pentru oricare dintre încăperi precum hol, bucătărie, dormitor sau living, polițele de perete sau sunt componente esențiale. Acestea nu numai că te ajută să economisești spațiu pe podea, dar pot fi și de ajutor în obținerea unui decor practic și elegant.

Modelele de polițe perete preferate de designeri sunt cele ușoare, realizate din PAL, care sunt ușor de montat pe perete și nu afectează structura acestuia. Acestea pot crea un efect de spațialitate, conferind un aspect mai aerisit și o mai bună organizare.

Aceste obiecte sunt accesibile ca preț și foarte rezistente, combinând funcționalitatea cu estetica. Poți să te joci cu nuanțele, combinând polițe perete albe cu cele maro sau negre și adăugând o notă de culoare pentru a completa decorul.

Dacă dorești un model mai special, poți alege modele care să transmită o senzație de confort și căldură, aceste modele moderne fiind mai potrivite pentru hol, dormitor sau living.

Recomandari

Util