Cât de dureroasă este intervenția de implant dentar?

Vrei implant dentar dar ți-e frică de durerea după operație? Iată ce trebuie să știi! Tehnicile moderne de tratament cu implanturi dentare fac posibilă refacerea atât parțială a dinților, dar și a arcadelor în întregime. Iar datorită tehnologiilor digitale avansate și tehnologiei moderne de anestezie, operația durează puțin și este absolut nedureroasă.

Cu toate acestea, tratamentul cu implanturi dentare presupune o intervenție chirurgicală. Prin urmare, durerea ce apare după inserarea implanturilor dentare este un fenomen postoperator natural, ca după orice traumatism.

Cum se face implantul dentar?

Tratamentul cu implanturi dentare presupune inserarea de implanturi în osul maxilar, urmată după o perioadă, de încărcarea acestor implanturi cu lucrări protetice. 

Operația poate fi efectuată în diferite moduri. De exemplu, tehnica clasică înseamnă inserarea unui implant urmată de sutura gingiei. Câteva luni mai târziu, după integrarea cu succes a implantului, gingiile sunt deschise și se pune o lucrare protetică permanentă.

Tehnica într-o etapă – înseamnă inserarea unui implant ce va fi încărcat în scurt timp (1-7 zile) cu o lucrare provizorie. După o perioadă de 6 luni, lucrarea provizorie este înlocuită cu una permanentă. Prin această metodă, pacientul primește un nou zâmbet în foarte scurt timp de la intervenție.

Lucrările protetice permanente se instalează numai după ce implantul este complet integrat.

De ce apare durerea după inserarea unui implant dentar?

Intervenția chirurgicală presupune incizia gingiei și expunerea osului maxilar, forarea unei găuri în os prin frezare, și inserarea implantului dentar în acest canal prin înșurubare. Tehnicile moderne sunt minim invazive, dar în urma procedurii chirurgicale zona rămâne traumatizată, ceea ce provoacă o durere postoperatorie.

Operația în sine este complet nedureroasă datorită anesteziei locale. Pacientul nu simte nicio durere sau disconfort. Prima dată durerea apare după trecerea anesteziei – la câteva ore după operație. Profunzimea durerii depinde mult de complexitatea intervenției.

Cât durează durerea după inserarea implantului?

La majoritatea pacienților, durerea cea mai intensă apare în prima zi după operație și durează 2-3 zile. Din a treia zi, durerea începe să scadă semnificativ.

La 5-7 zile de la operație, durerea dispare complet. În această perioadă, este foarte important ca pacientul să-și monitorizeze starea – apariția de noi dureri sau creșterea celor vechi trebuie raportate medicului.

Osteointegrarea completă, adică perioada de grefare a implantului în țesutul osos, durează aproximativ 3-6 luni. În acest moment, nu ar trebui să existe niciun disconfort.

Este important de reținut că momentul ameliorării durerii este foarte individual și poate varia în funcție de caracteristicile individuale ale corpului.

Cum poți reduce durerea după operație?

Pentru a minimiza durerea după operație, trebuie să urmezi cu atenție toate recomandările medicului stomatolog. Este important să iei mai întâi medicamentele prescrise. Medicul poate prescrie analgezice pentru a reduce durerea. Însă, este strict interzisă automedicația.

Se recomandă comprese reci în zona operată și clătiri cu soluții antiseptice. Ar trebui să vă spălați pe dinți cât mai atent posibil, încercând să nu răniți zona operată.

Nu este de dorit să consumi alimente prea dure, lipicioase și vâscoase. În primele zile, este mai bine să vă limitați la supe, piureuri, cereale moi și alimente pentru copii. De asemenea, este important să renunți la obiceiurile vicioase, în special la fumat și la alcool. Fumul de țigară interferează cu vindecarea țesuturilor moi după intervenție chirurgicală și poate perturba osteointegrarea implantului.

Când durerea este considerată anormală?

Durerea din primele zile după operație, împreună cu umflarea și sângerarea minore, sunt simptome postoperatorii normale. Dar, dacă durerea nu dispare după o săptămână, reapare în orice moment în timpul osteointegrării sau crește activ, acesta este un motiv de îngrijorare și necesită o vizită imediată la clinica stomatologică sector 1.

De asemenea, simptome alarmante sunt incapacitatea de a ameliora durerea cu analgezice, febră mare, sângerare prelungită, scurgeri purulente și lipsa constantă de sensibilitate chiar și la câteva săptămâni după operație.

Orice fenomen care se abate de la normal este un motiv pentru a vizita medicul dentist. Medicul va efectua un diagnostic pentru a exclude posibile complicații, inclusiv respingerea implantului și, dacă este necesar, va lua măsuri prompte pentru a ajuta.

Recomandari

Util