„Purgatoriul judiciar” a ajuns la final. Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv și în cel de-al doilea dosar

După mai bine de 8 ani petrecuți în tribunale, peste 38 de termene de judecată și eforturi permanente de a-și demonstra nevinovăția, fosta șefă AEP, Ana Maria Pătru, a fost achitată definitiv și în cel de-al doilea dosar deschis pentru trafic de influență și spălare de bani, pe motiv că „fapta nu există”. Succesul în acest caz aparține unei echipe puternice de avocați care s-au alăturat Anei, necondiționat. Cristian Ene și Eliza Ene Corbeanu, Tiliciu Danile, Florin Durgheu, Ingrid Mocanu,Veronel Rădulescu, cei care au reușit să înfrângă nedreptatea și în cazul primului dosar, definitivat cu același rezultat, în anul 2020.

În data de 21 decembrie 2017 la Tribunalul București a fost înregistrat procesul prin care Ana Maria Pătru era acuzată de trafic de influență și spălare de bani de către DNA Ploiești, fapte despre care aceștia afirmau că au fost săvâștite în timp ce aceasta era președinte al Autorității Electorale Permanente. Acuzațiile au fost însă demontate de către instanță, dezvăluindu-se faptul că tot procesul a fost doar o încercare de înscenare a faptei prin metode departe de legalitate. După îndelungi cercetări, credibilitatea martorilor a fost compromisă dată fiind modalitatea de sesizare a organelor de urmărire, falsificare unor probleme și ascunderea altora, dar și împiedicarea inculpatei de a obține dovezi obiective în apărarea sa din cauza stării de privare de libertate în care a fost trimisă înainte de judecată.

La fel ca în cazul primului dosar, aceste acuzații s-au dovedit a fi nefondate și, în baza art. 421 pct.1 lit. b) din C. pr. pen. respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și inculpata Pătru Ana – Maria împotriva sentinței penale nr. 645/24.05.2023 a Tribunalului București – Secția I-a Penală, pronunțată în dosarul nr. 48239/3/2017.

După opt ani de chin și lupte împotriva morilor de vânt, echipa fostei șefe AEP a reușit să înfrângă încercările nenumărate ale foștilor reprezentanți DNA Ploiești de a o face vinovată pentru a-și menține statutul de unitate de elită, statut care pare să se cutremure de la temelie după cele două dosare deschise în fața acesteia care au fost demontate în repetate rânduri de către două instanțe de judecată diferite.

Avocata și prietena Anei, Ingrid Mocanu, una dintre cei care au reprezentat-o și apărat-o în instanță în cele două dosare intentate pe numele acesteia, a declarat pentru luju.ro: „Sigur, i-am fost alături Anei la fiecare nemernicie devoalată, la fiecare lacrimă vărsată, i-am fost și avocat în fond și am formulat concluzii scrise la revenirea în avocatură (alături de o echipă de avocați profesioniști, care mai de care mai îngroziți de ceea ce vedeau în dosarele fabricate cap-coadă de “Unitatea de elită” de la Ploiești). (…) Mă bucur pentru Ana, dar bucuria asta după 8 ani are șiroaie de lacrimi în ochi, iar sufletul distrus de atâtea răutăți gratuite pe care le-a suferit nu poate fi șters cu buretele, ci poate doar cu Dreptate. (…) Aștept să i se facă DREPTATE!”

În tot acest timp, Ana Maria Pătru și-a direcționat eforturile într-o luptă aprigă pentru recunoașterea drepturilor și egalității femeilor în societate și a fondat asociația Women for a Better Society. Acest nou succes pe care l-a obținut în instanță este dovada clară a faptului că adevărul învinge și că nicio femeie nu trebuie să accepte nedreptățile care i se aduc într-o lume profund patriarhală. Fericită, dar mai determinată ca niciodată să demonteze sistemele corupte care creează instanțe nefavorabile pentru femeile care au un cuvânt de spus, din dorința de a pune bazele unei societăți corecte și echitabile, unde puterea politică nu este mai mare decât dreptatea. „Am să vorbesc despre ceea ce s-a întâmplat cu mine și nu mai trebuie să se întâmple cu nimeni. Voi lupta pentru orice femeie abuzată – de justiție, de politică, de orice instituție a statului român. Voi lupta și pentru orice femeie ignorată – de justiție, de politică, de orice instituție a statului român, atunci când femeia are nevoie de susținere sau când are drepturi ce nu-i sunt respectate ori acordate”, a spus fosta șefă AEP.

Recomandari

Util