Învață să gestionezi corect bugetul afacerii tale alături de Omnicredit

Considerat doar o chestiune de contabilitate, cash flow-ul este unul dintre cele mai importante aspecte pentru a păstra compania pe o linie de plutire și a-i asigura posibilități de dezvoltare. Cu alte cuvinte, orice afacere, indiferent de punctul în care se află, are nevoie de un flux de numerar stabil pentru a menține un trend ascendent pe toate planurile. Află care este importanța cash-flow-ului intr-un business și cum îl poți asigura cu ajutorul serviciilor Omnicredit!

Ce este cash flow-ul?

Numit și flux de numerar, acesta reprezintă banii pe care o companie în deține și mai exact, este diferența dintre încasări și cheltuieli stabilită într-un anumit interval de timp. În stabilirea sa se poate opta fie pentru calculul zilnic, săptămânal, lunar sau chiar anual, în funcție de nevoile și regulile curente ale companiei în cauză.

Care este importanța acestuia în a asigura succesul companiei?

Spre deosebire de profit, cash flow-ul reprezintă acea sumă care rămâne în companie după efectuarea tuturor plăților necesare. Profitul este esențial pentru a nu da faliment și a putea îndeplini responsabilitățile de plată în raport cu angajații, furnizorii și alte categorii implicate în activitatea ta. Fluxul de numerar, în schimb, este acea valoare pe care o obții atunci când ești pe plus și care te ajută să dezvolți, iar atunci când câștigi mai mult decât cheltui poți garanta un cash-flow stabil care îți va menține afacerea în viață.

Această componentă fiscală reflectă cu exactitate situația financiară a firmei, fiind un indicator principal pentru succesul pe care aceasta l-a atins. Printr-o analiză constantă și eficientă a acestuia vei obține un grad ridicat de predictibilitate; vei putea înțelege ce faci bine și ce poți face pe viitor în așa fel încât să observi o creștere semnificativă.

Câte tipuri de cash flow există?

În vederea înțelegerii cât mai bine a acestui concept, este important să știi că există mai multe variante ale cash flow-ului, fiecare fiind determinată de modul în care au fost obținuți și cheltuiți banii.

Cash flow operațional – provine din activitatea de bază a firmei (încasări obținute și cheltuieli pricipale);

Cash flow investițional – se obține prin cumpărarea unui activ imobilizat și generează venituri pe termen lung;

Cash flow de finanțare – rezultatul unui sprijin financiar obținut și a cheltuielilor necesare pentru restituirea acestuia.

Mai putem cataloga cash flow-ul drept fiind pozitiv sau negativ prin prisma diferenței obținute între încasări și plăți în aceeași perioadă de timp. Mai exact, dacă încasările sunt mai mari decât cheltuielile sunt mai mari, vorbim de flux de numerar pozitiv, reciproca fiind valabilă.

Descoperă ce soluții ai la dispoziție pentru a îmbunătăți fluxul de numerar în business-ul tău

Dacă îți dorești să obții o crește în ceea ce privește fluxul de numerar al afacerii tale, este important să te bazezi pe soluții eficiente de gestionare a banilor.

Inventarea stocurilor este primul pas pe care îl poți face pentru a obține lichidități imediate de pe urma acelor categorii de produse fără mișcare și astfel vei putea stabili pe viitor o metodă prin care să eviți situația în care rămâi cu stocuri nevalorificate.

Emiterea la timp a facturilor elimină riscul de a întâmpina întârzieri la plata acestora. O altă modalitate excelentă o reprezintă planificarea din timp a traseului pe care lichiditățile tale îl vor urma pe viitor, în așa fel încât să poți prezice situațiile mai dificile și să găsești din timp soluții de preîntâmpinare.

Apelarea la împrumuturi este, de asemenea, o metodă la îndemână, însă vine la pachet cu riscul unor dobânzi și comisioane însemnate care îți pot afecta în timp cash flow-ul. O alternativă ar putea-o reprezenta serviciile de scontare care te ajută să obții un circuit continuu al încasărilor pe biletelor de ordin sau a CEC-urilor emise. În loc să aștepți până la 90 de zile pentru încasarea acestora, te poți baza pe ajutorul unei părți terțe, cum este Omnicredit, care te va ajuta să obții banii înainte ca un client să realizeze plata, totul la un comision modic.

Alege soluțiile potrivite pentru afacerea ta, alege Omnicredit!

Recomandari

Util