Cat de necesar este tratamentul pentru sindromul de tunel carpian?

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este cauzat de compresia nervului median in tunelul carpian aflat in incheietura mainii. Boala poate avea o diversitate de cauze. De cele mai multe ori, folosirea excesiva a mainii si incheieturii mainii provoaca presiune asupra nervului median. De asemenea, anumite pozitii ocupationale ale mainii (de exemplu, modul in care ne tinem mainile cand folosim tastatura computerului) sunt de vina. S-a remarcat totodata ca sindromul de tunel carpian este deseori asociat cu diferite boli, cum ar fi diabetul zaharat, artrita reumatoida, hipotiroidismul, obezitatea, insuficienta renala cronica si amiloidoza. Mai mult, boala poate fi cauzata sau agravata de consumul de alcool si de tutun.

Acest tip de neuropatie de compresie poate sa apara si in timpul sau dupa sarcina, din cauza modificarilor hormonale ce cresc retentia de lichide in tesuturi.

Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale membrului superior care necesita interventie chirurgicala. Persoanele care sufera de aceasta maladie raporteaza adesea amorteala si furnicaturi in degete, durere in mana si incheietura mainii si lipsa de forta in mana.

Poate sindromul de tunel carpian sa dispara de la sine?

Odata ce incepi sa experimentezi simptomele sindromului de tunel carpian, este putin probabil ca boala sa dispara de la sine fara a urma vreun tratament. Daca afectiunea este foarte usoara, poate fi tinuta sub control prin odihna. Daca nu eviti activitatile care provoaca compresia nervului median sau daca nu urmezi un tratament, este putin probabil ca simptomele sa dispara.

Poate insa sindromul de tunel carpian sa dispara complet fara interventie chirurgicala?

Ei bine, raspunsul este nu. Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care evolueaza spre agravare, fie ca acest lucru se intampla mai lent sau mai rapid. Singura metoda eficienta de tratament este interventia chirurgicala pentru eliberarea nervului median de presiune.

Cu toate acestea, in stadiu incipient, boala poate fi ameliorata prin tratament conservator. Acesta ar putea include purtarea unei atele pentru incheietura mainii, mai ales noaptea, cand simptomele sindromului de tunel carpian sunt mai intense. De asemenea, administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectiile locale cu corticosteroizi si fiziokinetoterapia pot fi benefice la pacientii cu sindrom de tunel carpian in stadiu incipient.

Cand este necesara operatia de sindrom de tunel carpian?

Daca boala este lasata netratata, se va agrava si poate duce la leziuni permanente ale nervului median si la alte probleme. Daca starea nu se imbunatateste dupa tratamentul conservator sau daca boala este deja in stare avansata, medicii recomanda interventia chirurgicala.

Specialistii de la Vitta Clinic spun ca operatia presupune sectionarea ligamentului carpian transervs (banda care inconjoara tunelul carpian) si marirea in acest fel a calibrului canalului. Aceasta este o procedura usoara, de durata relativ scurta si nedureroasa. Daca este facuta la timp, cand inca nu au aparut modificari ireversibile ale nervului median, operatia este urmata de o recuperare si un prognostic foarte bune.

Recomandari

Util