Ginecomastie – Cauze, simptome și posibilități de vindecare

Ginecomastia este o creștere unilaterală sau bilaterală a dimensiunii glandelor mamare la bărbați, care apare din cauza creșterii țesutului glandular sau a formării de depozite de grăsime în zona toracelui. De cele mai multe ori este o patologie benignă, dar existând de mult timp, crește riscul de a dezvolta cancer de sân. De aceea este important să se identifice în timp util cauzele ginecomastiei și să se ia măsurile necesare pentru a le elimina. Pentru ca tratamentul ginecomastiei să aibă succes, trebuie să soliciți ajutor medical cât mai devreme posibil din momentul în care apar simptomele bolii. Cazurile severe, avansate de ginecomastie sunt mai dificil de tratat și necesită adesea măsuri mai radicale.

Ginecomastia se manifestă printr-o creștere vizibilă a glandei mamare, îngroșarea țesutului acesteia, o senzație de greutate și durere în zona pieptului. Dimensiunea medie a sânilor este de aproximativ 4 cm, dar poate varia de la 2 la 10 cm. Dezvoltând ginecomastie, un bărbat pierde corpul masculin plat, iar silueta lui capătă un contur feminin. Mărirea sânilor la bărbați nu este doar o problemă estetică, ci și o problemă medicală, deoarece o astfel de hipertrofie se datorează adesea proceselor patologice interne.

Cauzele ginecomastiei și simptomele ei

Glandele mamare ale bărbaților cresc în dimensiune din cauza unei încălcări a procentului de hormoni sexuali masculini și feminini sau a unei scăderi a sensibilității țesuturilor la testosteron. Ca urmare a predominanței estrogenilor, glandele mamare încep să se dezvolte în funcție de tipul feminin – țesutul glandular crește activ, iar în caz de hiperprolactinemie crește țesutul glandular, adipos și conjunctiv.

Bărbații care suferă de ginecomastie se plâng de creșterea dimensiunii uneia sau a ambelor glande mamare, de ingurgitarea lor, greutatea și durerea la atingere. Mamelonul este mărit, de culoare închisă, sensibil. Uneori poate exista chiar și o scurgere gălbuie din mamelon.

Ginecomastia, cauzată de un proces tumoral activ hormonal, este adesea însoțită de dureri ale sânilor, de creșterea rapidă a acestora și de o senzație de plenitudine în interior. Odată cu creșterea glandei cauzată de cancerul de mamelon, se observă scurgeri de sânge, pielea poate fi ulcerată, mamelonul este deprimat și ganglionii limfatici axilari sunt măriți.

Procesul patologic asociat cu hiperprolactinemie continuă și cu încălcări ale funcției sexuale masculine (modificări în compoziția spermei, disfuncție erectilă). În timpul consultației inițiale, medicul discută cu atenție cu pacientul, clarificându-i simptomele și istoricul bolii, precum și viața în general. Apoi efectuează o examinare obiectivă, acordând o atenție deosebită greutății și prezenței caracteristicilor sexuale secundare, sondează glandele mamare, testiculele. Alegerea unei metode specifice de operare este efectuată de medic, ținând cont de indicațiile medicale, de caracteristicile individuale ale pacientului și de dorințele acestuia. Echipamentul modern al clinicii și calificările înalte ale medicului plastician permit realizarea operației și recuperarea în scurt timp.

Ginecomastie – Contraindicații

Operația are și contraindicații. Dacă pacientul suferă de insuficiență cardiacă, tulburări de sângerare, operația poate fi posibilă. În caz de obezitate gradul 2-3 este necesară o scădere în greutate preliminară. Procesele inflamatorii și infecțioase trebuie, de asemenea, îndepărtate din stadiul acut înainte de operație. De asemenea, dacă problema este identificată în adolescență, atunci decizia va fi luată numai la sfârșitul pubertății, deoarece odată cu sfârșitul creșterilor hormonale, problema poate dispărea de la sine sau cu tratament medicamentos.

Recomandari

Util