Cu ce e tratată cheresteaua?

Tratamentul cherestelei este esențial pentru a-i spori durabilitatea, rezistența și performanța în diverse aplicații de construcție. Lemnul, fiind un material natural, este predispus la deteriorare din cauza factorilor de mediu, insectelor și microorganismelor. Tratamentul adecvat al cherestelei asigură protecție împotriva acestor factori și prelungeste viața materialului.

1. Tratamentul anti-fungic și anti-insecte

 • Presiunea și impregnarea: Unul dintre cele mai comune metode de tratament pentru cherestea lemn este impregnarea cherestelei sub presiune. Acest proces implică introducerea lemnului într-un recipient sigilat, unde este supus unui vid pentru a elimina aerul și umezeala din celulele lemnului. Ulterior, sub presiune ridicată, se injectează soluții chimice anti-fungice și anti-insecte în structura lemnului. Aceste substanțe includ compuși pe bază de cupru, cum ar fi arsenatul de cupru cromat (CCA), amoniacul cupric cu arsenat (ACQ) și boratele.
 • Scop: Acest tratament oferă protecție de lungă durată împotriva putrezirii, mucegaiului și atacurilor de insecte. Lemnul tratat sub presiune este adesea utilizat pentru construcții exterioare, precum terase, garduri și stâlpi de susținere.
 • Imersia și pulverizarea: În plus față de tratarea sub presiune, cheresteaua poate fi tratată prin imersie sau pulverizare cu soluții chimice. Aceste metode sunt mai rapide și mai puțin costisitoare, dar pot oferi o protecție mai superficială comparativ cu impregnarea sub presiune.

2. Tratamentul ignifug

 • Tratamente chimice ignifuge: Pentru a crește rezistența la foc a cherestelei, se aplică tratamente chimice ignifuge. Aceste substanțe includ fosfați, borax, și alți compuși ignifugi care se impregnează în structura lemnului sau se aplică pe suprafață.
 • Scop: Lemnul tratat ignifug arde mai încet și formează un strat de cărbune protector care împiedică propagarea flăcărilor. Acest tratament este esențial pentru utilizările în care siguranța la incendiu este o prioritate, cum ar fi în clădirile publice, rezidențiale și comerciale.
 • Sprayuri și vopsele ignifuge: O altă metodă de a trata lemnul pentru a-i spori rezistența la foc este aplicarea de sprayuri sau vopsele ignifuge. Aceste produse formează o peliculă protectoare pe suprafața lemnului care se umflă la temperaturi ridicate, izolând lemnul de flăcări.

3. Tratamentul de stabilizare și conservare

 • Tratamente termice: Tratamentele termice implică expunerea lemnului la temperaturi ridicate pentru a îmbunătăți stabilitatea dimensională și rezistența la putrezire. În acest proces, lemnul este încălzit la temperaturi între 160 și 250 de grade Celsius, ceea ce modifică structura chimică a celulozei și ligninei din lemn.
 • Scop: Lemnul tratat termic devine mai rezistent la umiditate, atacuri de insecte și degradare biologică. De asemenea, capătă o culoare mai închisă și o textură mai fină, ceea ce îl face atractiv pentru utilizările decorative.
 • Tratamente cu uleiuri naturale: Lemnul poate fi tratat cu uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de in, uleiul de tung sau uleiul de tec. Aceste uleiuri penetrează lemnul, oferindu-i protecție împotriva umezelii și a deteriorării cauzate de intemperii.
 • Scop: Tratamentele cu uleiuri naturale păstrează aspectul natural al lemnului și îl protejează împotriva uscării și crăpării. Aceste tratamente sunt ideale pentru mobilierul de exterior și alte aplicații unde aspectul estetic este important.

4. Tratamentul de conservare biologică

 • Subtantețele sunt compuși chimici utilizați pentru a proteja lemnul împotriva atacurilor de insecte și fungi. Aceste substanțe sunt aplicate prin impregnare sau prin difuzie, fiind absorbite de structura lemnului.
 • Oferă protecție pe termen lung împotriva deteriorării biologice și sunt adesea utilizate pentru lemnul expus în medii umede sau subterane. Ele sunt eficiente și împotriva termitelor și a altor dăunători.
 • Conservanți pe bază de apă: Conservanții pe bază de apă sunt soluții chimice utilizate pentru a proteja lemnul împotriva putrezirii și a atacurilor de insecte. Acești conservanți sunt eco-friendly și penetrează adânc în structura lemnului.
 • Scop: Conservanții pe bază de apă sunt utilizați pentru protejarea lemnului utilizat în construcții exterioare, precum stâlpi, terase și structuri de grădină.

5. Tratamente pentru finisare și protecție estetică

 • Lacuri și vopsele: Lacurile și vopselele sunt aplicate pe suprafața lemnului pentru a-i oferi protecție și un aspect estetic atractiv. Lacurile oferă o finisare transparentă care păstrează textura naturală a lemnului, în timp ce vopselele oferă o gamă largă de culori și finisaje.
 • Scop: Lacurile și vopselele protejează lemnul împotriva intemperiilor, razelor UV și a deteriorării mecanice. Aceste finisaje sunt utilizate atât pentru aplicații interioare, cât și exterioare.
 • Produse de etanșare: Produsele de etanșare, cum ar fi sigilanții și gelurile, sunt utilizate pentru a umple crăpăturile și golurile din lemn. Acestea previn infiltrarea apei și îmbunătățesc durabilitatea lemnului.
 • Scop: Produsele de etanșare sunt esențiale pentru protejarea lemnului utilizat în aplicații exterioare, cum ar fi decking-ul și siding-ul.

6. Tratamente de protecție împotriva umidității

 • Hidroizolarea: Hidroizolarea implică aplicarea de substanțe chimice care împiedică absorbția apei de către lemn. Aceste tratamente includ utilizarea de membrane impermeabile, acoperiri și impregnări speciale.
 • Scop: Hidroizolarea este esențială pentru lemnul utilizat în construcții exterioare, precum fundațiile, acoperișurile și structurile expuse la ploaie și umiditate.
 • Tratamente cu parafină: Parafina este utilizată pentru a sigila porii lemnului, oferindu-i o barieră împotriva umidității. Acest tratament este adesea utilizat pentru lemnul destinat utilizărilor subterane sau expuse la apă.
 • Scop: Tratamentele cu parafină sunt ideale pentru lemnul utilizat în construcția de podele, stâlpi și alte structuri care necesită protecție suplimentară împotriva umidității.

Tratarea cherestelei este esențială pentru a asigura durabilitatea și performanța lemnului în diverse aplicații de construcție. Fiecare tip de tratament oferă protecție specifică împotriva factorilor de mediu, insectelor, fungi și focului. Alegerea tratamentului potrivit depinde de utilizarea finală a lemnului și de condițiile în care acesta va fi expus. Prin aplicarea tratamentelor adecvate, lemnul poate oferi performanțe excelente și o durată de viață prelungită, asigurând succesul proiectelor de construcție și amenajare.

Recomandari

Util