Care sunt motivele pentru care consultatia neurologica este foarte importanta?
Numarul pacientilor diagnosticati cu probleme neurologice este in continua crestere. Conform unor statistici din domeniul medical, mai mult de 1 miliard de persoane la nivel mondial au primit diagnosticul unei afectiuni neurologice sau tulburari neurodegenerative. Exista foarte multe tipuri de astfel de afectiuni, insa unele dintre cele mai frecvente probleme de natura neuro-degenerativa sunt dementa, boala Alzheimer, boala Parkinson, migrenele, scleroza multipla, accidentele vasculare cerebrale (AVC-uri), epilepsia si diferite infectii ale sistemului nervos.
Avand in vedere consecintele afectiunilor neurodegenerative, diagnosticarea in faza incipienta este foarte importanta. In acest context, consultatia neurologica joaca un rol major pentru preventie si pentru reducerea impactului afectiunilor neurologice. Multi pacienti sunt reticenti cand vine vorba despre consultatie la un specialist neurolog. Totusi, exista suficiente argumente pentru pacientii care resimt anumite simptome sa se programeze la o astfel de consultatie neurologie Bucuresti.
Consultatia neurologica si motivele care o recomanda
Consultatia neurologica este procedura prin care pacientul care manifesta anumite simptome este examinat de catre un medic specializat in neurologie. Prin intermediul acestei consultatii, medicul specialist urmeaza sa identifice daca exista anumite aspecte care sa necesite stabilirea unui diagnostic specific neurologiei, diagnostic care sa presupuna urmarea unui tratament adecvat.
Datorita faptului ca exista numeroase persoane care ajung foarte tarziu la o consultatie de specialitate, specialistii in neurologie recomanda consultatii la intervale regulate de timp. Acestea pot fi sub forma controalelor de rutina sau daca pacientul primeste recomandarea unei astfel de consultatii de la un medic generalist. Motivul pentru o astfel de abordare o reprezinta diagnosticarea precoce si prevenirea avansarii afectiunii neurodegenerative.
Ne mai intalnim si cu situatia in care persoane apropiate sau membrii familiei unui pacient semnaleaza faptul ca anumite comportamente s-au schimbat radical. Astfel de schimbari bruste de comportament pot fi adesea atribuite afectiunilor neurodegenerative. Indiferent daca pacientul observa anumite manifestari sau daca persoanele apropiate remarca astfel de schimbari de comportament, exista cateva simptome frecvent atribuite afectiunilor neurologice.
Printre simptomele care trebuie sa fie examinate de catre un specialist in neurologie Bucuresti regasim starea frecventa de ameteala, stari de lesin, slabiciuni musculare, insomnii, tulburari de memorie, dureri bruste sau severe de cap, dificultati in controlul limbii, mersul instabil ori dificultati in coordonarea miscarilor.
Ce presupune consultatia neurologica?
Consultatia de specialitate intr-un cabinet de neurologie este efectuata respectand anumite etape specifice. Examinarea medicala de specialitate incepe printr-o discutie medic-pacient, in urma careia medicul va obtine informatii despre simptome.
Urmeaza etapa in care examinarea neurologica implica folosirea unor proceduri specifice. Printre aceste proceduri enumeram: testarea tonusului muscular, mobilitatea musculara, examinarea nervilor fetei si ai gatului, testarea echilibrului, verificarea reflexelor la anumiti stimuli, evaluarea simturilor, analizarea vorbirii, limbajului, memoriei, capacitatii de concentrare si a abilitatilor cognitive.
In functie de rezultatele examinarii pe baza procedurilor anterior enumerate, medicul specialist poate solicita inclusiv o serie de investigatii suplimentare. Aceste investigatii cuprind tomografii computerizate, imagini de rezonanta magnetica, punctii lombare, electroencefalograma si electromiograma.
Aceste etape si proceduri parte a consultatiei de specialitate pentru investigarea unor simptome atribuite afectiunilor neuro-degenerative pot fi efectuate intr-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.