Trucuri de baza pentru a avea grija de frigiderul tau- Cat timp functioneaza un frigider?
Studiile spun ca aceste aparate dureaza intre 10 si 16 ani. Ceea ce este destul de mult atunci cand stim ca lucreaza 24 de ore pe zi.
Dar nu este recomandabil sa avem incredere in statistici: cu cat avem mai multa grija de ele, cu atat vor dura mai mult. Intra pe bazarka.ro.
1. Temperatura
Primul lucru este sa fim clari la ce temperatura ar trebui sa avem frigiderul. Idealul este intre 4 sau 5 grade Celsius.
Nu este recomandabil sa aveti incredere in roata din interior: gasiti un termostat si puneti-l in interiorul frigiderului.
Daca depozitati alimente si bauturi reci, acest lucru va va ajuta sa absorbiti aerul cald care se strecoara de fiecare data cand deschideti usa.
Nu puneti alimente fierbinti, lasati-le sa se raceasca afara. Acest lucru va reduce cantitatea de aer cald din interior.
Un alt truc util este sa lasati spatiu intre alimente si aparat, astfel incat aerul sa circule bine pe pereti.
2. Usi
O greseala pe care multi oameni o fac este sa deschida usa frigiderului si sa o lase asa in timp ce decid ce vor gati.
Ministerul Industriei din Spania de exemplu a calculat ca acest lucru genereaza o pierdere de frig in frigidere de pana la 7%.
Asa ca mai intai gandeste-te la ce vrei sa mananci si apoi deschide frigiderul. Poate fi putin enervant, dar va ajuta sa il pastrezi in forma buna.
Un alt lucru de retinut cu usile este ca interiorul lor ar trebui sa ramana curat.
Daca inchiderea din cauciuc a frigiderului nu este corecta, aerul rece va scapa, ceea ce va provoca cheltuieli de energie si va face ca aparatul sa „functioneze” mai mult decat este necesar.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa verifici daca anvelopele sunt curate de reziduuri. Este recomandabil sa il cureti de doua ori pe an: o poti face cu o periuta de dinti si o pasta de dinti.
Cand ai frecat cu pasta, clateste cu o carpa curata.
3. Locatie
Pentru ca si condensatorul sa se raceasca bine, este recomandabil sa se puna frigiderul la aproximativ 15 centimetri de perete.
De asemenea, frigiderul nu poate functiona bine daca condensatorul este murdar cu praf. Pentru a evita acest lucru, il poti curata de doua ori pe an.
Scoate aparatul de pe perete, deconecteaza frigiderul si aspira dispozitivul de curatare.
De asemenea, trebuie sa te asiguri ca frigiderul este la nivel. Daca nu este, usa nu se va inchide corect, va tura motoarele si va provoca condens in interior.
4. Interior
Frigiderele trebuie sa aiba ceva in interior pentru a mentine temperaturile scazute.
Daca de obicei nu il umplii prea mult, poti lasa un ulcior cu apa in interior.
Si daca iei in calcul aceste sfaturi pentru a avea grija de frigider, vei fi interesat de asemenea de cum il poti pastra mereu curat.
Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci daca doresti sa cureti este sa il deconectezi de la priza si sa ii cureti interiorul amanuntit.
Cum au aparut frigiderele?
Refrigerarea este procesul de creare a conditiilor de racire prin indepartarea caldurii. Este folosit mai ales pentru conservarea alimentelor si a altor articole perisabile, prevenind bolile transmise prin alimente. Functioneaza deoarece cresterea bacteriilor este incetinita la temperaturi mai scazute.
Metodele de conservare a alimentelor prin racire exista de mii de ani, dar frigiderul modern este o inventie recenta. Astazi, cererea de refrigerare si aer conditionat reprezinta aproape 20% din consumul de energie la nivel mondial, potrivit unui articol din 2015 din International Journal of Refrigeration .
Chinezii taiau si depozitau gheata in jurul anului 1000 i.Hr., iar 500 de ani mai tarziu, egiptenii si indienii au invatat sa lase vasele de pamant in timpul noptilor reci pentru a face gheata, potrivit Keep It Cool , o companie de incalzire si racire cu sediul in Lake Park, Florida. Alte civilizatii, precum grecii, romanii si evreii, depozitau zapada in gropi si le-au acoperit cu diverse materiale izolante, potrivit revistei History ..
In diferite locuri din Europa in timpul secolului al XVII-lea, salitrul dizolvat in apa a fost gasit pentru a crea conditii de racire si a fost folosit pentru a crea gheata. In secolul al XVIII-lea, europenii strangeau gheata iarna, o sarau, o inveleau in flanel si o depozitau in subteran unde a pastrat-o luni de zile. Gheata a fost chiar expediata in alte locatii din intreaga lume, potrivit unui articol din 2004 publicat in jurnalul Societatii Americane de Ingineri de Incalzire, Refrigerare si Aer Conditionat (ASHRAE).
Cand gheata nu era disponibila sau practica, oamenii foloseau pivnite racoritoare sau puneau bunuri sub apa, potrivit revistei History . Altii si-au construit propriile cutii de gheata, potrivit Keep It Cool. Cutiile din lemn erau captusite cu tabla sau zinc si un material izolant precum pluta, rumegus sau alge marine si umplute cu zapada sau gheata.