Iată 7 greșeli frecvente în amenajarea dormitorului care îți afectează somnul

Te trezești dimineața mai obosit decât seara? Crezi că este nevoie să-ți schimbi salteaua sau te gândești la alte motive? Este posibil să nu fie salteaua de vină.
Sau vrei îți amenajezi dormitorul și vrei să știi cum să o faci astfel încât să te bucuri de un spațiu relaxant și armonios?
Așadar, înainte de a-ți schimba salteaua sau de a începe să amenajezi dormitorul, iată care sunt greșelile pe care trebuie să le corectezi sau să le eviți în amenajarea spațiului tău care ar trebui să fie precum un sanctuar al odihnei și relaxării, al acelor ore în care să dormi atât de bine încât fiecare dimineață să fie precum un nou început.
Greșeli pe care este posibil să le faci în amenajarea dormitorului și care îți pot afecta calitatea somnului
Indiferent dacă vrei să-ți transformi spațiul de dormit într-un sanctuar al odihnei sau să corectezi erorile deja existente, acest articol îți oferă sfaturi practice care te pot ajuta să dormi mai bine.
Greșeala 1: Alegi culori stridente
Culoarea pereților și a mobilierului din dormitor poate influența în mod semnificativ starea de spirit și capacitatea de relaxare.
Evită culorile stridente, vibrante care pot îngreuna somnul și momentele de relaxare și optează pentru culori calmante și neutre, cum ar nuanțe de bej, crem, albastru deschis, verde pal sau culoarea lavandei.
Greșeala 2: Iluminarea este inadecvată
Lumina joacă un rol crucial în stabilirea unei atmosfere relaxante în dormitor. Evită lumina puternică și agresivă înainte de culcare, deoarece aceasta poate inhiba producția de melatonină, hormonul responsabil cu inducerea somnului.
Folosește lumină ambientală, lămpi de citit cu intensitate reglabilă și draperii opace, propice somnului.
Greșeala 3: Patul nu este confortabil
Patul este piesa centrală a dormitorului și trebuie să ofere confort optim pentru un somn odihnitor. Alege o saltea și perne care să se potrivească preferințelor și necesităților tale. Asigură-te că dimensiunea patului este adecvată și că dispune de un suport adecvat pentru coloana vertebrală.
Un alt aspect important referitor la pat este să tăblia acestuia. Alege un pat prevăzut cu tăblie într-o formă atrăgătoare și plăcută ochiului. Tăblia îndeplinește și un rol de suport care oferă siguranță și stabilitate.
Greșeala 4: Porți cu tine dispozitive electronice
Televizorul, telefoanele mobile, tabletele și alte dispozitive electronice îți pot perturba somnul, din cauza radiațiilor emise și a luminii albastre a ecranelor. Încearcă să elimini aceste dispozitive din dormitor sau să le reduci la minimum cu cel puțin o oră înainte de culcare.
Greșeala 5: Zgomotul din exterior este prea puternic
Nu este ceva care depinde de tine, dar poți încerca să corectezi cu ajutorul unor surse de sunet calmant și liniștitor, eventual muzică relaxantă.
Greșeala 6: Dormitorul tău este prea aglomerat
Un dormitor aglomerat și dezorganizat te poate stresa și neliniști. La fel se întâmplă și cu piesele de mobilier prea mari sau prea mici.
Explorează soluții creative de depozitare, cum ar fi sertarele sub pat sau rafturile suspendate, pentru a optimiza utilizarea spațiului și a crea un mediu armonios.
Măsoară înainte de a amenaja dormitorul și încearcă să creezi un echilibru atât între mobilier, cât și țesături.
Greșeala 7: Textilele alese nu sunt confortabile
Textilele și materialele folosite în dormitor pot influența confortul și calitatea somnului. Folosește o lenjerie cocolino, pentru că este moale, plăcută la atingere și permite pielii să respire în timpul somnului. Adaugă perne mari și mici, moi și confortabile pentru un somn cât mai odihnitor.
Transformă-ți dormitorul într-un sanctuar al odihnei
Amenajarea corectă a dormitorului poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului și a stării tale generale de bine. Prin evitarea greșelilor frecvente în amenajarea dormitorului, poți transforma dormitorul într-un sanctuar al odihnei.
Alege atent culorile, iluminarea, mobilierul, evită folosirea gadget-urilor în dormitor, iar somnul tău va deveni odihnitor și revigorant.