Uscatoare cereale – soluția potrivită pentru uscarea recoltelor

Uscarea cerealelor implică expunerea cerealelor la aer cu umiditate relativă scăzută sau cu ajutorul unor uscatoare cereale de ultima generație. Aceasta va duce la evaporarea umidității din boabe și apoi la îndepărtarea umidității din boabe.
Practicile de uscare pot avea un impact mare asupra calității cerealelor sau a semințelor. Este important să înțelegem câteva elemente fundamentale ale uscării cerealelor. Datorită uscării, durata de valabilitate corectă a cerealelor este garantată, iar cerealele pot fi pregătite pentru prelucrarea ulterioară.
Atingerea celei mai mici valori a umidității tolerate permite ca cerealele să fie protejate de atacurile microorganismelor dăunătoare în timpul perioadei de depozitare. De asemenea, să minimizeze pierderile atât din punct de vedere al calității produsului.
Cum funcționează uscarea cerealelor?
Procesul de uscare se bazează pe difuzia umidității din interiorul bobului spre exterior. Aerul cald și uscat care atinge boabele duce la o încălzire a umidității din interiorul boabelor care tinde să se evapore pentru a satura aerul cald. Pentru a simplifica și mai mult, în dinamica complexă de uscare pot fi identificate 3 faze principale.
În prima fază, apa prezentă în interiorul miezului este extrasă și împinsă spre peretele exterior. A doua fază are loc evaporarea apei de către aerul care înconjoară boabele. În a treia fază, aerul bogat în umiditate este expulzat în exterior. Când cerealele sunt introduse în interiorul unor uscatoare cereale, are un grad uniform de umiditate în interior.
Când umiditatea din exteriorul miezului începe să se evapore, apa găsită în interior începe să se evapore pentru a restabili un nou echilibru al umiditatii. Prin urmare, prin exploatarea unui curent de aer cald și a porozității produsului, se îndepărtează toată apa prezentă la suprafață, urmată de apa prezentă în miezul seminței.
Încălzirea aerului
Uscătoarele de cereale cu aer cald exploatează acest principiu de difuzie a umidității din interior spre exterior. Curentul continuu de aer care înconjoară boabele permite eliminarea continuă a umidității. Un echilibru corect al temperaturilor, debitelor de aer, presiunilor și cantităților de produs de tratat permite optimizarea performanței unor uscatoare cereale. Uscatoarele de cereale constau de obicei din:
- un generator de căldură cu sistem de aerare pentru generarea fluxului de aer cald
- un corp desicant care conține cerealele de uscat, în interiorul căruia se evapora excesul de apă
- un panou de control cu dispozitivele de control, reglare și siguranță ale întregului sistem
- orice echipament complementar conceput pentru acumularea, curățarea, cântărirea și manipularea produsului.
În funcție de modul în care este încălzit aerul, acesta se distinge în sistemele de încălzire directă și indirectă. Aceste uscatoare cereale încălzire directă amestecă gazele de ardere cu aerul ambiant și le introduc direct în masa de cereale pentru a se usuca.
Pentru acest tip de sisteme este esențial sa setați arzătoarele la temperatura potrivită pentru a arde combustibilul perfect. Avantajul acestui tip de încălzire constă în performanța ridicată, deoarece toată căldura produsă prin ardere este folosită pentru uscare.
Tipuri de uscatoare cereale
Principala distincție în funcționarea unui uscător, pe lângă tipul de încălzire, se referă la uscare. Uscarea poate fi în loturi (cu uscătoare discontinue) sau continuă (cu uscătoare cu ciclu continuu).
Uscătoarele discontinue sunt definite în acest fel deoarece realizează o uscare completă a unui lot întreg, egal cu capacitatea mașinii. După ce lotul de cereale este golit, mașina este pregătită pentru uscarea lotului următor. Aceste uscatoare cereale pot fi mobile și ușor de poziționat după cum este necesar.
În general, acest tip de uscător este cea mai bună alegere pentru:
- cei care au câteva tone de produs
- cei care au nevoie să usuce capetele și cozile uscătoarelor continue
- cei care au în vedere uscarea pentru terți
- cei care doresc să aibă grijă de uscarea culturii lor, limitând costurile fixe ale plantei în comparație cu uscătoarele fixe
- cei care au nevoie să usuce diferite tipuri de cereale.