Cum sa iti intelegi mai bine corpul si starea de sanatate?

Perioada menstruala la femei este una dintre cele mai dificile datorita sensibilitatii crescute a acestora dar si numeroaselor simptome asociate. Este foarte important ca acestea sa detina, cu preponderenta in zilele menstruale, nivelul de confort dorit dar si sa isi maximizeze igiena. Menstruatia este inca un subiect tabu la nivelul societatii romanesti tranditionale.
Au existat numeroase demersuri educative pentru a aduce subiectul pe ramura normalitatii dar, cu toate acestea, tinerii continua sa se informeze din mediul online, din surse mai mult sau mai putin credibile. Pentru a putea contribui la educatia acestora sau a tuturor oamenilor, acest articol vine sa ofere o paleta larga de lamuriri despre sangele menstrual, care sunt caracteristicile acestuia pentru a indica o stare de sanatate optima.
Ce spune culoarea sangelui menstrual despre sanatatea dumneavoastra
Intr-o viata cu un nivel ridicat de stres, cu o paleta larga de activitati de intreprins, cu siguranta urmarirea culorii sangelui menstrual nu este o prioritate. Cu toate acestea, culoarea lui va poate spune multe despre organismul dumneavoastra si implicit, despre nevoia de a apela la un medic specialist. In mod normal, culoarea sangelui menstrual pe care orice femeie trebuie sa il aiba este rosu inchis.
Acesta poate fi insotit de cheaguri de sange dar nu de dimensiuni mari. De obicei, primele trei zile sunt caracterizate de un flux mai abundent iar ultimele sunt resimtite cu o oarecare ameliorare.
Cele mai ingrijoratoare aspecte ale ciclului menstrual sunt reprezentate de anumite schimbari hormonale care pot deregla perioada si intensitatea durerilor ovariene, anumite pete maro sau chiar o nuanta mult prea inchisa la culoare. In debutul perioadei menstruatiei, sangele poate avea o culoare deschisa, ceea ce este normal in cazul unor femei sau poate indica chiar un nivel scazut de estrogen in sange.
Educatia sanitara pentru intelegerea schimbarilor corporale
Incepand cu adolescenta, toti tinerii, indiferent de sex si interese, trebuie sa detina cateva informatii vitale despre schimbarile hormonale care au loc in organismul lor. In cazul fetelor, debutul menstruatiei nu trebuie sa le prinda nepregatite, informatiile oferite acasa alaturi de cele de la scoala sau medic trebuind sa coincida.
Din acest motiv, foarte multe ong-uri din tara militeaza pentru introducerea educatiei sanitare in scoli, totul pentru a face acest proces de informare mult mai usor si aplicat.
Avand in vedere schimbarile de alimentatie progresive pe care le experimentam dar si modul de viata, toate acestea au un impact negativ asupra dezvoltarii organismului. Daca varsta de 15-16 ani era cea mai frrecvent intalnita in randul debutului menstruatiei, acum aceasta a scazut in foarte multe cazuri. Din acest motiv, comunicarea este vitala pentru o viata sanatoasa.
Mersul la medicul ginecolog in cazul fetelor este necesar pentru sanatatea organelor genitale ale acestora. Consideram astfel necesar ca informatii precum: culoarea sangelui menstrual, metode contraceptive, obiecte de igiena intima, sa le fie exhaustiv explicate tinerilor, totul pentru a avea o grija suplimentara pentru propria sanatate. Sanatatea este primordiala pentru fiecare dintre noi iar maximizarea acesteia se poate face numai prin cunoastere!